Банкеръ Daily

Общество и политика

84% от българите предпочитат колите пред друг транспорт

Българите масово предпочитат да използват автомобили в ежедневния си бит или за туризъм пред други превозни средства. Около 84% от българите са предпочели да пътуват с кола, 14% са пътуванията на българи с автобус, а едва 2% – с железопътен транспорт. Това показват данни на „Евростат”, посветен на европейската седмица на мобилността, която продължава до 22 септември.

В Европейския съюз хората също масово предпочитат да пътуват в автомобили. За изследвания период 83% от всички пътникокилометри в ЕС са извършени с автомобил, 9% са с автобус и 8% са с влак. Най-много пътуват с коли в Литва – 90%, Португалия – 89% и Великобритания – 87%. С автобус пътуват най-много гражданите на Унгария – 22%, Кипър – 19% и Естония – 18%. Почитатели на влаковете са жителите на Австрия – 12%, Холандия – 11% и Франция – 10%, съобщи Би Ти Ви.

Страната ни е лидер в Европа и в черната статистика по брой загинали при пътни произшествия на 1 млн. души от нас. През 2016 г. средно са загивали 99 души на 1 млн. при среден показател за ЕС – 50 загинали на милион души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във