Банкеръ Daily

Общество и политика

82% от учителите искат учениците да се върнат в клас на 15 септември

С наближаването на новата учебна година темата как тя ще започне и ще протече по време на пандемията от коронавирус става все по-обсъждана. Анкета сред учителите на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показва, че голям процент от  преподавателите предпочитат да се върнат в класните стаи.

На въпроса какъв да бъде учебният процес от 15 септември 82% от учителите искат от 15 септември да се провежда редовен учебен процес, 13% са за обучение в електронна среда, а 6% са посочили хибридно обучение (редовни часове и в електронна среда след тях). 

Преподавателите, които категорично застават против идеята за хибридно обучение, са 55%, а за 36% то би било много трудно.

Голям е процентът (81 на сто) на учителите, които не приемат родители да избират по какъв метод да учи ученикът. Такава възможност не е дадена и от Закона за предучилищното и училищното образование (това се допуска по здравословни причини). Други 15% обаче са на мнение, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

Рискован ли би бил за здравето редовен учебен процес? За 15,9% отговорът е "да", рисковано е за учители и ученици. 67% от учителите смятат, че има известен риск, а други 9% - че рискът е голям и няма да започнат работа. 23% вярват, че училището е сигурна среда.

Според 89% от тях трябва да има допълнително заплащане за дейностите, свързани с COVID-19, а само 9% са посочили, че са склонни да го дарят.

Родителското предложение учителите да работят редовно, след което да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите посрещат с готовност за протести. 12% от учителите са съгласни да работят над нормата без заплащане и да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от педагозите са против в класната стая да има камера със звук, за да могат учениците и родителите да ги виждат и така да учат у дома чрез виртуалната класна стая в реално време. 41% са съгласни на този вариант.

От Синдикат „Образование“ се застъпват за позицията, че учебната година трябва да започне присъствено с повишени мерки за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във