Банкеръ Daily

Общество и политика

812 000 българи са със завършен цикъл на ваксинация

Малко над 12 хиляди души са се ваксинирали през последните 24 часа, по данни на Здравното министерство. Със завършен цикъл на ваксинация са 812 хиляди българи, което е под 12 процента от населението на страната. Нов ваксинационен съвет ще популяризира ваксинацията срещу COVID.

В състава на Съвета по ваксинация влизат популярни личности, здравни експерти, представители на религиозни общности и журналисти, с идеята да популяризират ваксините сред различни обществени групи. Съветът беше свикан от здравния министър.

Нисък е процентът на ваксинирани сред лекарите и медицинските специалисти – около 30%, ромското население е с по-малко 10%, а децата с имунизация срещу COVID са под 3,5%, според проф. Красимир Гигов, който оглавяваше Ваксинационния щаб, но остава и в новия съвет.

Членовете на съвета ще работят за повишаване на процента ваксинирани, заради опасността от нова вълна на COVID през есента въпреки малкото новозаразени през последните седмици

От ваксината на "Джонсън и Джонсън" пристигнаха още 62 хиляди дози, които ще се разпределят към регионалните здравни инспекции в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във