Банкеръ Daily

Михаил Камбарев от "Продължаваме промяната":

80% от производствата в КПКОНПИ не са довели до нищо

В изслушването на Сотир Цацаров вчера имаше политическо говорене - един раздразнен човек, на когото му е отнето нещо. По-интересна за мен беше втората част от изслушването – оценката на ефективността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Има много фрапиращи данни, КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща. Това каза пред БТВ депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михаил Камбарев.

"От 2017 г. досега 80% от производствата в КПКОНПИ не са довели до нищо. Има много просрочени дела, има много дела, които стоят на трупчета, няма нито едно производство срещу лице, заемащо висша държавна длъжност. От 2013-та до 2020 г. е запорирано имущество за 3 млрд. лева, но е отнето имущество за 37 млн. лева, близо 100 пъти по-малко", заяви Камбарев.

"Вчера искахме на база на данните, които г-н Цацаров ни предостави, да поставим въпроси и да получим отговори колко е ефективна Комисията. Г-н Цацаров реши да отговори на конкретните въпроси по неконкретен начин. На въпросите, които бяха свързани с това защо му е отнет допускът до класифицирана информация, отговорите траеха по 15 минути, а отговорите на въпросите по същество бяха много кратки и, общо взето, казваха, че законът не функционира", посочи председателят на антикорупционната комисия в парламента.

Михаил Камбарев уточни, че в момента се готви законопроектът за реформа на КПКОНПИ, като отбеляза, че част от промените включват разследващи функции на Комисията.

"Не чувствам, че имаме работещи прокуратура и КПКОНПИ. Трябва да започнем да усещаме справедливост, за да чувстваме сигурност да живеем и да се развиваме в България", каза още Камбарев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във