Банкеръ Daily

Избори 2 в 1

760 ще бъдат секциите в чужбина в 68 държави

По наша прогноза общо секциите в чужбина ще бъдат 760, в 68 държави, каза председателят на работната група "Избори" в Министерството на външните работи Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР, на брифинг във връзка с организацията на вота зад граница за президент и вицепрезидент, и Народно събрание на 14 ноември.

В около 200 секции ще се гласува с машини, прогнозата е, че може би ще се се гласува с 360 машини, посочи Кондов.

Като най-голямото предизвикателство във връзка с организацията на предстоящия вот в чужбина Кондов посочи провеждането на евентуален втори тур, ако има такъв. Като много голяма трудност той отбеляза, че при увеличаването на изборните секции, ще трябва за много кратък период от време да бъдат изпратени отново в същите секции бюлетини и ги притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо нов софтуер във вече изпратените машини, да се изпратят нови машини оттук. Иван Кондов отбеляза, че ако не получат бюлетините и машините до 16 ноември сутринта, не са сигурни, че ще могат да доставят навсякъде бюлетини и машини за гласуване на втори тур.

"Предвид промените в Изборния кодекс и предвид факта, че вече имаме огромен брой секции в чужбина, нашето желание и виждане е, че може би е време да се помисли за преминаване към дистанционно гласуване по пощата, което да облекчи процеса", посочи Иван Кондов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във