Банкеръ Daily

Общество и политика

7.5 млн. лв. инвестирани в разширяването на Рибарското пристанище в Несебър

7 млн. и 500 хиляди лева по програмата „Морско дело и рибарство“ са инвестирани в обновяването и разширяването на Рибарското пристанище в Несебър. Днес се състоя официална церемония по откриване на модерното съоръжение. 

12 години продължи разработването, приемането и реализирането на проекта, каза кметът на Несебър Николай Димитров пред БНР - Бургас. Той припомни, че по време на строителството е извършено и почистване на морското дъно.

"Изкарахме над 1200 гуми, железа, най-различни котви през годините. Тук има крепостни, стени, археология, която ние се стремим да запазим. Пристанище е имало тук 3 200 години, където сее търгувало и ние трябва да му дадем един съвременен  вид. Затова благодаря на всички", обясни той.

От рибарско пристанище за 30 лодки, сега модерното съоръжение е с капацитет 121 лодки, заяви директорът на общинското предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Яни Янулов.

"Много важно за цялото общество за това съоръжение е, че прясната риба, която  се изважда и полага на масите, има произход и е от Черно море", отбеляза той.

А какво е бъдещето на рибарството, обяснява служебният министър на земеделието Явор Гечев: "Това, което ще се опитаме да направим с новата програма за рибарство и аквакултури е да продължи този целия процес т.е. достигането на рибата след първото окачествяване и продажба, включително и логистично до големите градове. Ние трябва да подредим системата"

Facebook logo
Бъдете с нас и във