Банкеръ Daily

Общество и политика

7000 пациенти на бунт срещу Здравната каса

Пациенти са недоволни от нови критерии за изписване на биологична терапия. Проблемите обобщават с надслова "Нека хаосът започне сега!". Според пациентска организация са засегнати над 7000 пациенти с псориазис, псориатичен артрит и други ревматологични заболявания, съобщи Нова телевизия. 

Според новите правила пациентите трябва да идват до София, за да бъдат оценени от една единствена експертна комисия. Едва след това получават протоколите за лечението си.

От Здравната каса миналия петък изпратиха съобщение. В него пише, че целта на промените е да има възможност за по-добър избор на терапия спрямо състоянието на всеки пациент.

„Изисквания на НЗОК при лечение на тежък псориазис в извънболничната помощ“ и „Изисквания на НЗОК при лечение на умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени продукти над 18 годишна възраст в извънболничната помощ“ – създават се постоянни експертни съвети, които да осигурят допълнителна експертна оценка от водещи специалисти с оглед осигуряване на необходимото лечение на пациентите, съобразно медицинските критерии. Това ще спести на пациента отлагателни решения по административни причини или непълна медицинска документация", се казва в съобщението на НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във