Банкеръ Daily

Общество и политика

70% от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести

70% от здравните разходи в ЕС са за лечение на хронични болести. Това каза пред журналисти директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи", Главна дирекция "Здравеопазване" към Европейската комисия Джон Райън.

Райън участва в конференция "Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата", която е в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието демонстрира нуждата от съвместни усилия на секторите здравеопазване и земеделие, обединени от общата кауза за промоция на здравословно хранене сред децата и консумация на доказано здравословни традиционни хранителни продукти.

"Въпросът за храненето е важен, защото много голям брой от населението страда от хронични заболявания, включително и затлъстяване. Трябва да се прекратят нездравословните хранителни навици и  всички държави в ЕС могат да направят обща поръчка и да купят висококачествени храни. Целта е да се наблегне на качеството на храните и подбора на продуктите, а не само да се набляга на ниска цена. Важно е да се промени съставът на храните като постепенно се намалява нивото на трансмазнини, сол и захар в тях. В комисията сме предложили да има специални правила в рекламата на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол и това да се вижда от младите хора", обясни Райън, цитиран от БТА.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че в България нормативно е регламентирано храненето при децата в различните възрастови групи. Разчитаме на резултатите от днешните диалози и съвместно с бизнеса ще разговаряме за подобряване на храненето при децата, допълни тя. 

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров посочи, че в страната ни се прилагат две програми за здравословно хранене на децата в училище - "Училищен плод" и "Топло мляко", като уточни, че от тях са обхванати 430 хиляди деца в 77 на сто от учебните заведения. По двете програми годишно се разходват 20 млн.лв., като половината от тях са европейски средства, допълни Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във