Банкеръ Daily

КНСБ:

70% от българите получават под 1200 лв. месечно

България е страната с най-дълбока бедност в Европейския съюз. Все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лв. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По негови думи масовите възнаграждения у нас варират между 700 и 800 лева.Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8 и 12%. Димитров напомни, че през 2018 г. е било постигнато съгласие за 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 000 лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 милиона лева повече за целта.

Председателят на КНСБ предложи да се намали облагаемият данък на доходите и призова за дебат по темата. Той подчерта, че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащане на час за нощен труд - 25 стотинки. Димитров даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд било по-високо. До момента обаче те покривали едва около 30% от работещите. "Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците", категорично заяви той в интервю за Би Ти Ви.

Както "Банкеръ" писа, вчера синдикалната организация проведе форум, посветен на работното време и полагането на извънреден труд. Генералният извод от дискусията беше, че у нас съществува масово неуважение към работното и свободното време на служителите и работниците. Все по-често срещано е заради липсата на работна ръка да се полага извънреден труд, а нарушенията на здравословни и безопасни условия на труд са най-често срещани.

Междувременно, стана ясно, че работна група в социалното министерство обсъжда промени в Кодекса на труда. Идеята е извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно. От КНСБ обаче настояха това увеличение да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във