Банкеръ Daily

Общество и политика

65 нови случая на коронавирусна инфекция у нас

доц. Димо Димов

За последното денонощие са регистрирани  65 нови случая на коронавирусна инфекция. Така общият брой на случаите с вече е 2069-ма души.

Запазва се огнищният характер на разпространение на заразата, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб по време на традиционния брифинг в Министерския съвет.

Направените PCR анализа за последното денонощие са 1387, с тях общият брой тествани става 60100 или 8586 тествани на милион население.

От новоконстатираните 65 нови случая 25 са настанени в болница, с тях заразените с Covid-19 в болнични заведения стават 365 пациенти, от тях 51 са в интензивни отделения.

Сред новозаразените има 9 нови случая на деца до 17 години и 7 нови случая на заразени медици – трима лекари, три медицински сестри и един санитар от Пазарджик, Плевен, Пловдив и Сливен.

Доц. Димов подчерта, че облекчаването на мерките в обществено-икономическия живот не бива да бъде съпроводено с неглижиране или неизпълнение на хигиенните правила в лечебните заведения, тъй като намаляването на човешкия потенциал в медицинските заведения би имало негативно отражение върху тяхната дейност – особено в секторите за интензивно лечение.

През последното денонощие трима души са загубили битката със заболяването, като всички те имат придружаващи заболявания – 43-годишен мъж от Пазарджик с диабет, 83-годишна жена във Враца от Дома за стари хора в Кула, мъж на 80 години от София.

Средната възраст на починалите е 66.8 години, с последните три случая общият брой на жертвите на Covid-19 у нас става 96 души.

За последното денонощие са излекувани 23-ма пациенти.

В международен аспект новооткритите случая са 85 315, новите смъртни случая са 5320 души. Двете водещи държави с най-много новозаразени са Съединените щати с 23 000 души и Русия - с 11 000 нови случая. В три европейски държави се отчитат над 1000 новорегистрирани за денонощието – във Великобритания, Италия и Испания.

От Националния оперативен щаб следят с особен интерес Южна Корея – там властите отново върнаха по-строгите мерки, след като преди седмица имаха по 3-4 нови случая на ден, а през последното денонощие са регистрирани 27 нови случая.

На Балканския полуостров ситуацията с Covid-19 през последното денонощие е следната: в Турция има 1700 нови случая, 190 новозаразени в Румъния, 67 – в Сърбия, 10 – в Северна Македония и четирима новозаразени в Албания.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във