Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанас Атанасов: Борисов искаше властта - купи си я!

"Борисов искаше властта - купи си я! Сега няма право да търси подкрепа от тези, които свали от власт. Нали бяха аматьори." Това написа във Фейсбук съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. "На ход са професионалистите от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Стефан Янев е готов на всичко. Очакваме решението на най-опитния", допълни той.

"Тези избори показаха, че народът на никой не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: "Стига сте враждували". Предлагам на лидерите на останалите партии да се дръпнем назад", каза по-рано днес Бойко Борисов в първи коментар на ГЕРБ след изборите. Той предложи преговори с всички партии за съставяне на правителство с евроатлантическа ориентация. Но стана ясно, че в крайна сметка разчита на подкрепата на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. Лидерът на ГЕРБ включи и левицата в сметките, тъй като по думите му зам.-председателят на социалистите Кристиан Вигенин е "европейски човек".

Пред БНР Атанас Атанасов коментира, че Борисов иска да проведе някаква операция, "която да го изпере". "Защо той търси преговори с ДБ и ПП, нали направи всичко възможно, за да смъкне нашето правителство, нали бяхме аматьори? Нека да преговаря с ДПС и "Възраждане", а може да предложи на Ива Митева и на Каримански ( от ИТН - бел. ред.) някакви позиции в бъдещо правителство", посочи той.

Съпредседателят на ДБ попита кога лидерът на ГЕРБ е  бил на страната на Украйна: "Когато построи руския поток, т.нар. Балкански поток, през България с пари от българския бюджет? Съвсем наскоро излязоха категорични данни, че службите са го предупредили тогава, че въпросният поток се строи от Путин, за да заобиколи Украйна, а се готви за война. С неговото лицемерие дотук." По думите му Борисов има традиция да се явява на избори, а след това да не става депутат, затова е интересно сега как ще постъпи. "Някакви групи, които да са водени от Росен Плевнелиев и Соломон Паси... Моите уважения към тези хора, но те днес нямат никакви позиции в държавата. В каква позиция ще водят тези преговори?", коментира той.  

Съпредседателят на ДБ беше категоричен, че ще изпълнят обещанието си пред избирателите - да не влизат в правителство на Бойко Борисов.

Във връзка с коментарите, че ДБ и ПП могат да създадат обща парламентарна група, за да са най-голямата в 48-ото Народно събрание, Атанасов посочи, че няма да е честно, след като двете формации са се явявали поотделно на изборите, а и не е сигурен дали ще е съобразено с Конституцията. "Сигурен съм, че щяхме да сме първа политическа сила, ако се бяхме обединили ДБ и ПП преди изборите. Щяха да бъдат завихрени много хора, които искаха да продължи промяната.", счита той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във