Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев във Велико Търново:

Въпреки всевъзможните експерименти армията ни оцелява

Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост.

С тези думи започна приветствието си президентът Румен Радев във Велико Търново, където участва във военния ритуал и водосвет на бойните знамена по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ прие почетния строй, след което произнесе слово пред събралите се на площад „Майка България“ офицери, курсанти, сержанти, войници, гвардейци, жители и гости на Велико Търново. Сред присъстващите на военния ритуал бяха Великотърновският митрополит Григорий, кметът на Велико Търново Даниел Панов и началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

"През последните десетилетия българската войска беше подлагана на всевъзможни експерименти – съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но тя винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към нашия народ и бъдещето на България. Българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

Войната, която днес бушува непосредствено до нас, и която считахме до скоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения" - подчерта държавният глава, като обърна внимание на необходимостта от укрепване на боеспособността на Българската армия и подготовката, осигуряването и мотивацията на хората, които са се посветили на нея.

Вие сте носители на славни воински традиции. Във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България“ - обърна се държавният глава към офицерите, курсантите и войниците, като им пожела Свети Георги Победоносец да ги закриля в тежките изпитания, в които те винаги ще побеждават.

Президентът пожела на българите здраве, мир и благополучие, както и празникът да продължи да споява народ и армия, "защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във