Банкеръ Daily

Общество и политика

Излиза първият брой на вестник "Будилник", редактиран от Христо Ботев

На 1 май 1873 г. излиза първият брой на вестник "Будилник", редактор на който е Христо Ботев. Поетът започва издаването на втория си самостоятелен сатиричен вестник  Карикатурите в него са идейно и текстово внушени от Ботев. Те са дело на полския художник Хенрих Дембицки, приятел на Ботев и революционерите от кръга на "младите".

"Млада България" е организация, създадена в Букурещ от Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков, Иван Кършовски след разпадането на "Българското общество" през 1869 година. Печатен орган на "Млада България" е вестник "Тъпан". Организацията не успява да обедини около себе си значителна част от емиграцията и не може да координира действията на революционните сили. До края на дейността си "Млада България" подкрепя активно действията на Васил Левски в българското землище.

Хенрих Дембицки или Хѐнрик Дембѝцки (на полски: Henryk Dębicki) е художник, а по-късно и военен кореспондент в Руско-турската война от 1877-1878 година. Той е роден на 15 август 1830 г. във Варшава. Емигрира в Румъния след Януарското въстание в Полша (1863-1864 г.). Работи като учител по рисуване в Букурещкия лицей и гимназията в град Браила. Тук се запознава с Христо Ботев . Сътрудничи във вестниците "Будилник" и "Тъпан" (под редакцията на Иван Мънзов). Илюстрира теми от публикациите на Христо Ботев. Хенрих Дембицки е застъпник на българската национална кауза.

Той е автор на множество политически карикатури и литографии. Сред най-известните са:

- Второто сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Карапановата кория на 8 юли 1868 г.

​- Симеон Велики влиза в Цариград през 924 г.

​- Първия български патриарх Антим I в обикновено и тържествено облекло.

​- Сладко е да умре човек за Отечеството си.

​- Самоубийството на Ангел Кънчев на кея в Русчук.

​- Турска амнистия в България.

​По-късно, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Дембицки е военен кореспондент-художника. Той публикува множество рисунки със сюжети от войната.

По време на издаването на вестник "Будилник" Ботев живее в стая на тавана на печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която дели с Киро Тулешков. Ботев започва работа като коректор на издавания от Каравелов вестник "Свобода", преименуван малко по-късно на "Независимост", а през пролетта на 1873 година ръководи издаването на замисления от Каравелов сатиричен вестник "Будилник".

Във вестник "Будилник" Христо Ботев публикува най-добрите си фейлетони, като "O, tempora! O, mores!" и "Това ви чака!", както и стихотворенията "Защо не съм...?", "Гергьовден" и "Патриот"

През този период Ботев превежда руски учебник по аритметика, но вмъква в него политически коментари и книгата е унищожена, след като е отпечатана в Пловдив.

На 20 май 1873 г., след само три, издадени броя, вестник "Будилник" спира по липса на средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във