Банкеръ Daily

Общество и политика

Разпети петък е

Разпети петък е. За християните е най-тъжният ден, в който Божият син Исус Христос е разпънат на кръста. На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие, дори вода. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. 

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител. По време на вечерното богослужение Плащаницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено Опело Христово.

Извършва се опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

По време на Царските часове, първо духовниците, а след това миряните се покланят пред разпятието, кръста и преминават под Светата плащаница. Това не се прави за здраве, а като символ на преклонение, смирение и скръб пред смъртта на Божия син.

Facebook logo
Бъдете с нас и във