Банкеръ Daily

Общество и политика

Ден на отворените врати в Народното събрание

Председателят на Народното събрание Никола Минчев посрещна първите посетители на Народното събрание в Деня на отворените му врати. Това стана на официалния вход на парламента. Поводът - 16 април - Денят на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Сред първите посрещнати бяха специалните гости на събитието - студенти по „Право“ и „Българска филология“ от Софийския университет и по „Право“ от Нов български университет, както и ученици от столичното 21 Средно общообразователно училище „Христо Ботев“.

Като цяло всеки гражданин може да посети днес, 16 април, Народното събрание. Гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската и Сребърната конституции, които се съхраняват от Държавна агенция „Архиви“. На посетителите ще бъдат показани и архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, пазени в Клисурския манастир “Св. Св. Кирил и Методий”.

В Клуба на народния представител посетителите ще могат да разгледат изложба, която представя интересни факти, снимки и документи, свързани с Търновската конституция и работата на Учредителното събрание. Ще бъде излъчен и документалният филм „Премеждията на свещената книга“.

В пленарната зала на Народното събрание за гостите на институцията ще бъде излъчен документалният филм „Щрихи от първия български парламент“, Търново, 1879 година.

В рамките на инициативата Националният център за парламентарни изследвания ще проведе тематично социологическо проучване сред посетителите в Деня на отворени врати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във