Банкеръ Daily

Общество и политика

Какво си мисли, че ще спечели БСП с хартиените бюлетини?

Още не отшумели раздорите около избора на гуверньор на БНБ в управляващата коалиция и уж най-разумният партньор в нея – БСП, заложи нов капан на властта. В понеделник (11 април) левицата внесе законопроект за промяна в Изборния кодекс, с която да се върне гласуването и с хартиени бюлетини наравно с машинния вот. Било уж за доброто на електората – всеки сам да избирал как да упражни правото си на вот. А всъщност е предателство към него, защото се връща възможността за подмяна на волята му.

За никого не е тайна, че за българските политици избирателите са последна дупка на кавала. Или по-точно – сещат се за тях само по време на избори. През останалото време се отдават на постигането на лични, партийни и корпоративни цели. Едва ли и сега БСП се е загрижила как уважаемият гласоподавател би желал да упражни конституционното си право. Повдигането на въпроса за хартиените бюлетини, след като само преди по-малко от година 45-ото Народно събрание въведе изцяло машинно гласуване и то даде добри резултати, показва поне три неща.

БСП явно надушва предсрочни избори.

И най-вероятно е те да се случат през есента. Видя се, че във формат „орел, рак и щука“ трудно ще се управлява, а и стоварилите се всевъзможни кризи изместиха дневния ред на управляващата коалиция. Оказва се, че даването на оръжие за Украйна е червена линия за едни, съдебната реформа – за други, членството на Северна Македония в ЕС – за трети. А за по-елементарните от коалиционните партньори дори един висок държавен пост се превърна в Casus belli. Да не говорим за непрестанните атаки на опозицията по въпроси на фискалната политика, енергетиката, цените и какво ли не още.

Очевидно е, че оттук нататък нещата ще вървят все по-трудно, докато в един момент напълно зациклят. Затова БСП реши отсега да започне да се готви за предстоящия вот, прибягвайки до евтини номера като връщането на хартиените бюлетини. На червения конгрес през януари подалата-неподала оставка предводителка на социалистите домъкна вода от девет кладенеца, за да оправдае катастрофалните изборни резултати. Една от посочените причини беше именно машинният вот, който уплашил по-възрастните избиратели.

Интересно дали Корнелия Нинова наистина смята, че като се върне хартията,

ще се върнат и избирателите на БСП?

Идеята е била представена от нея на коалиционен съвет на лидерите на партиите в правителството, но, както можеше да се очаква, е била отхвърлена от тях. Въпросът за такива промени в Изборния кодекс не фигурира в коалиционното споразумение за съставяне на кабинета, но БСП се позовава на Раздел трети от него - “Законодателна дейност”,  съгласно който всяка политическа сила може да предлага свой законопроект, представен преди това на партньорите.

„Нашето предложение е да има възможност да се гласува едновременно, по избор на избирателя - или с машина, или с хартия. Машинният вот свърши не малко работа от гледна точка на целта, заради която беше въведен, но от друга страна забелязахме и някои дефекти, особено от гледна точка на избирателната активност и вътрешният страх на част от избирателите да гласуват само с машина“, обясни зам.-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин. По думите му при адекватна работа на институциите, хартиените бюлетини няма да върнат платения вот, а предложението се внася сега, защото...изобщо не било добре

преди избори да се правят промени.

Че БСП ще си върне избирателите по този начин е една голяма заблуда. Симпатизантите на партията намаляват не заради машините, а заради погрешната политика и послания на ръководството. Нинова продължава да ползва Националния съвет за трибунал и екзекутор, чрез който се разправя с вътрешните си врагове. Видя се също големият й апетит за власт в държавата (не само в партията) и безцеремонното уреждане на хора от близкото й обкръжение на ключови и не чак толкова ключови позиции.

Всичко това не остава незабелязано от членовете и феновете на БСП. Още повече, че на тъчлинията вече загрява новата социална партия на Мая Манолова, а се готви и нов политически проект на бившия служебен премиер Стефан Янев, чиято насоченост ще е... леко смесена: доста ляво и още повече патриотично!

Не на последно място - повече от ясно е, че всички партии от управляващата коалиция

губят от пребиваването си във властта.

Едни повече, други по-малко. Но някои със сигурност няма да ги има в следващото Народно събрание. Социологическите проучвания вече показват, че ГЕРБ отново излиза на първо място при евентуални скорошни избори. Но не защото електоратът й се увеличава, а защото управляващите губят популярност. Това означава, че в следващия парламент ситуацията ще е още по-сложна и на евентуалните победители от ГЕРБ пак ще им се наложи да правят коалиция с някого.

Такъв коалиционен партньор маже да е Нинова и евентуално ДПС. На практика, искайки връщането и на хартиените бюлетини, соцлидерката прави своеобразен жест към ГЕРБ, които отдавна настояват за това. Защото от машинния вот най-много загубиха те, тъй като бяха пресечени схемите им за купуване на гласове (особено в ромските махали), фабрикуването на недействителни бюлетини, контролирания вот и фалшифицирането на изборните резултати. Разбира се, очаква се да има и насрещна отстъпка, например -

Бойко Борисов да бъде пенсиониран

или произведен в почетен председател. Дори се говори, че вече имало неофициални договорки в тази посока между по-първите хора в БСП и в ГЕРБ.

Хибридната система на гласуване беше въведена от ГЕРБ през 2020 г., но се оказа, че съчетаването на двата метода страшно много затруднява отчитането на гласовете и води до много грешки в секционните протоколи. През 2021 г. ИТН, ДБ и ИБГНИ обединиха усилия и въведоха всеобщото машинно гласуване, включително и в чужбина, което социалистите охотно подкрепиха. Хартията остана само в секциите с под 300 избиратели и при неработещи машини. Колкото до ГЕРБ и ДПС, те продължиха ожесточената си съпротива за съхраняване на хибридната система. Към тях полека лека се примъкнаха депутатите от антисистемната "Възраждане", а сега се присламчват и червените избраници. Впрочем между тези четири формации се очертават все повече допирни точки. Те все повече си приличат и като стил на управление, и с елементарния си популизъм, и по преследваните от тях интереси. Във всеки случай сегашното ръководство на социалистите за пореден път доказва, че не е в състояние, а и не желае да превърне БСП в съвременна, модерна лява партия, която да се ползва с някакъв авторитет не само сред избирателите, уплашени от машините. Столетницата все повече се обезличава и никакви перспективи за промяна не се очертават, поне докато начело й е Нинова. Това ще си проличи и на следващите избори, които няма да ни се наложи да чакаме дълго. Би било цяло чудо една толкова разнородна, а вече и нестабилна коалиция като сегашната, в която партньорите започнаха взаимно да се изнудват и цакат, да оцелее дори до местния вот догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във