Банкеръ Daily

Общество и политика

63% от хората у нас имат положително отношение към бежанците

73 на сто от българите биха приели децата им да посещават детско заведение, което се посещава и от деца бежанци. 63 на сто от хората у нас имат изцяло положително отношение към бежанците.

Всеки втори обаче споделя, че те отчасти тежат на българската икономика. Това показват резултати от социологическо проучване за нагласите на българите към бежанците по проекта "Да опознаем другия", по който работи Българският червен кръст в партньорство с Държавната агенция за закрила на детето.

Проучването е проведено в периода от 10 до 22 август сред 800 души градско население на възраст от 18 до 80 години.

"Това да приемат в собствения си дом дете бежанец се припознава от близо една втора от изследваните лица. 71% споделят, че наистина бежанците трябва да се интегрират в нашето общество. Всеки втори от запитаните в нашето проучване е казал, че имат чувство на симпатии и съпричастност. Кои са предпоставките за по-добрия прием на бежанци. Със сигурност това да се интегрират в чисто работен план да научат по възможност езика, да опознаят нашия начин на живот", каза Цветелина Димитрова от Агенцията, провела изследването.

Проучването сравнява нагласите на българите към бежанците през 2017 година и сега. Данните сочат, че за последните 5 години процентът на безразличие към бежанците у нас намалява от 39 на 18 на сто. Досег с бежанци са имали над 40 на сто от анкетираните. Толкова са и тези, които смятат, че всеки бежанец, потърсил международна закрила у нас, трябва да бъде приет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във