Банкеръ Daily

На първо четене:

Ще има втора инстанция за обжалване на ОВОС

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, с които се предвижда връщане на втората инстанция по делата за обжалване на одобрена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение.

Текстовете бяха оспорени от ГЕРБ и ДПС.

Като отстъпление и блокиране на всички инфраструктурни проекти от национално значение окачествиха от ГЕРБ предлаганото връщане на втората инстанция за обжалване на оценка по ОВОС.

"Това означава, че на практика тези проекти за промяна на трасето на магистрала "Струма", ако щете, или за препроектиране на магистрала "Хемус", както са заявени докъм края на 2030 година, ще бъдат изместени в недостижимо бъдеще", коментира депутатът Младен Шишков от ГЕРБ.

Народният представител Джевдет Чакъров от ДПС също възрази на отпадането на съкратеното съдебно обжалване при реализация на важни за обществото обекти. "Също така да опростяваме и дейността на бизнеса, особено в тази тежка ситуация, а не да се връщаме към ретроградни политики", посочи той.

Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов коментира, че отпадането на втората инстанция през 2017 година и то само за процедури по ОВОС, е прецедент, който трябва да се прекрати. "И такава практика може да се окаже много лоша", каза Сандов.

С приетите на първо четене основни промени в Закона за опазване на околната среда се цели отпадане на три наказателни процедури срещу България в сектор "Околна среда" от общо 16.

Facebook logo
Бъдете с нас и във