Банкеръ Daily

Общество и политика

При обработени 99,51% от протоколите: 7 партии в НС и балотаж

Партия "Продължаваме промяната" води с 25,65% от гласовете, а ГЕРБ-СДС остава на второ място с близо три процентни пункта по-малко - 22,80 на сто. Третото място остава за ДПС (12,92%), следват БСП (10,26%), партия "Има такъв народ" (9,52%), "Демократична България" (6,34%) и партия "Възраждане" (4,86%). 

Това сочат данните при обработени 99.51% СИК протоколи в РИК

Кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова получава 49,45 на сто от гласовете и ще се яви на балотаж срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева, които имат 22,85%. 

Движението за права и свободи изпреварва по резултат БСП, която за първи път остава четвърта след парламентарен вот.

От първо място на предходните избори партия "Има такъв народ" сега е пета по резултат, а обединение "Демократична България" се класира на шесто място.

В новото Народно събрание ще има и седма политическа формация - партия „Възраждане“.

Първа в 15 области е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-и многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област.

Резултати при обработени 99,51% от протоколите

Към 19.00 часа днес седем районни избирателни комисии са предали документацията си в Централната избирателна комисия.

След като всички РИК предадат книжата си, се прави повторна обработка на данните, и едва тогава ще станат ясни окончателните резултати от изборите.

До края на утрешния ден ЦИК трябва да обяви резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, а до четвъртък - получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите от вота за народни представители.

Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от седем дни след изборния ден.

За балотажа за президент идната неделя говорителят на ЦИК Росица Матева каза, че се разполага с резерв от около 900 машини за гласуване.

„Днес взехме решение, че ако има нов избор, ще се използват 335 устройства извън страната, и от останалите устройства има достатъчно да бъдат заменени онези, които са дефектирали“, каза тя.

На утрешното заседание на ЦИК ще бъде докладвано разпореждането на Административен съд-София град, че ЦИК трябва да отмени задържането на 228 машини, собственост на „Смартматик“.

Матева уточни, че ЦИК ще прецени дали разпореждането няма да бъде обжалвано пред ВАС

Facebook logo
Бъдете с нас и във