Банкеръ Daily

Общество и политика

Масови проверки за маски в градския транспорт в София

От септември досега са съставени над 60 акта за неносене на маски.

Започнаха масовите проверки за носене на маски от пътниците в градския транспорт в София. Според правилата глобата за неспазването на тази противоепидемична мярка е от 300 до 1000 лева.

„Има случаи, когато пътниците не искат да поставят маска въпреки молбите на контрольорите. Затова с тях върви и полицейски екип”, разказа Станислав Станков от "Контрол по редовността на пътниците" – ЦГМ, пред Нова телевизия.

От септември досега са съставени над 60 акта за неносене на маски. От проверките става ясно, че все повече хора спазват мерките срещу ковид в градския транспорт.

По-рано зам.-здравният министър д-р Александър Златанов обясни, че ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 000, ще се мисли за въвеждането на локдаун. 

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните. Ограничаване на времето, в което ще могат да излизат извън къщи”, добави той.

В момента 7 000 души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. „Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 легла за интензивни грижи. Към момента, според необходимостите, поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти”, уточни зам.-здравният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във