Банкеръ Daily

Димитър Ганев:

ИТН се очертава като основен електорален донор на ПП

Една трета от симпатизантите на „Продължаваме промяната“ на Асен Василев и Кирил Петков са разочаровани избиратели, гласували за „Има такъв народ“, показват данни на социологическо проучване, проведено през септември от изследователския център „Тренд“. Около една четвърт идват от „Демократична България“. Останалите привърженици на новата формация са от всички други политически сили. ИТН се очертава като основен електорален донор, обясни пред Радио София Димитър Ганев, основател и директор на ИЦ „Тренд“.

Скоро около проекта на бившите служебни министри ще се изяснят неизвестните – листите за изборите ще покажат нови лица, които вероятно ще са познати в местните общности, както и казусът по гражданството на Петков.

"И двете кандидатури за президент – на Лозан Панов и Анастас Герджиков, са най-доброто, което основните формации, които стоят зад тях, можеха да излъчат", смята Ганев.

По думите му въпреки, че демократичната общност е нехомогенна, Лозан Панов е претендент, чиято личност се приема безкритично.

ГЕРБ повече от година бяха в политическа изолация и търсят широка подкрепа за кандидатурата си. Проф. Герджиков не е издигнат партийно, за да може той да се приеме по-лесно от определени среди. Със сигурност ректорът на Софийския университет не би отблъснал симпатизанти на ГЕРБ-СДС, но към електоралния корпус от 600 хиляди души може да се търси и прибави някаква периферия избиратели.

„Ако има шанс някой да победи Румен Радев, то това е проф. Герджиков. Затова ще бъде изключително важна стъпката на Панов, ако реши да подкрепи някого за евентуалния втори тур. Около 300 000 гласа са от ключова важност и може да наклонят везната в нечия полза“, коментира още Димитър Ганев.

Той очаква около и над 50% избирателна активност на изборите 2 в 1.

Според него в 46-ото Народно събрание не се стигна до съставяне на правителство, заради липсата на политически опит при „Има такъв народ“. Това попречи на депутатите им да стигнат до по-задълбочени преговори. За подхода си съпартийците на Слави Трифонов ще си платят със загуба на част от електоралното доверие.

ИТН носи най-голямата отговорност за това, че не се състави кабинет, показват социологическите данни. Не се знае ерозията в доверието докъде ще стигне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във