Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов не е подал имуществена декларация в КПКОНПИ. Или Цацаров я крие?

Бившият министър-председател Бойко Борисов не е подал финална декларация за имущество и интереси към датата на освобождаването му от длъжност (12.05.2021), а само годишна декларация за предишната 2020 година. Това показва регистърът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), оглавявана от Сотир Цацаров. Другият вариант е той да е подал такава декларация, но Цацаров да я крие.

Според чл.38 (1) т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество финална декларация за имущество и интереси се подава в едномесечен срок от освобождаване на длъжността. Това са направили всички вицепремиери от последното правителство на Борисов и освен годишна, са подали и финална декларация: Екатерина Захариева, Томислав Дончев, Марияна Николова, Красимир Каракачанов. Същото са направили и всички министри. Финалната декларация на Бойко Борисов обаче липсва:

Съобщението на комисията за това забавяне не е в раздела със съобщения на нейната страница, а е в регистъра в раздела “народни представители”. То няма дата, не се споменава по чие нареждане е направено и означава нарушение на законовите срокове, в които комисията е длъжна да публикува декларациите.

Както отбелязва bird.bg, остава и съмнението, че бавенето е умишлено и се укриват декларациите на бивши депутати, като например тези на депутата от ГЕРБ доц. д-р Лъчезар Иванов, от които би могло да се разбере дали и кога е декларирал продажбата на акции за 1.6 млн. долара, заради което прокуратурата го разследва за пране на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във