Банкеръ Daily

Общество и политика

Учебната година ще започне присъствено

Учебната година ще започне нормално, обяви здравният министър.

Училищата ще започнат присъствено. Мерките се съгласувани с Министерството на образованието и науката. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме – говоря за родители, говоря за учители, заяви служебният здравен министър  Стойчо Кацаров.

"Детските градини също остават отворени. Учебната година ще бъде присъствена до момента, до който не се стигне до значително увеличаване на заразените и болниците не се напълнят с капацитета от 9000 души. Тогава ще се стигне до затваряне на училища", коментира той и допълни, че при провеждането на изпити се допускат до 30 души в помещение, но с всички предпазни средства.

Заповедта предстои да излезе до края на деня в четвъртък. Те са по-мек вариант спрямо поисканите от главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не присъстваше на представянето на мерките. Съобщено беше, че е в болничен.

Повече от половината страна е в червената зона със заболеваемост от над 250 души на 100 000 население, като област Търговище е в тъмночервената зона – с 500 болни на 100 000 население.

Новите противоепидемични мерки 

От 7 септември в страната влизат в сила нови противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на Covid-19, които ще са валидни до 30 октомври, съобщи  Кацаров.

Те предвиждат носене на предпазни маски и спазване на физическа дистанция при посещения на занимания в езикови школи и обучителни центрове, кина, театри, музеи и галерии.

Забранява се провеждането всички масови мероприятия на открито като събори, фестивали и концерти. Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала.

Кината и театрите ще работят на закрито с капацитет до 50% от посетителите, но със спазването на дистанция и носене на маски. С 30% от капацитета си ще могат да работят езиковите центрове и школи.

Забранява се работата на детски клубове, включително за игри, парти центрове. Прекратяват се и тиймбилдингите на фирмите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във