Банкеръ Daily

Общество и политика

Илинден е!

На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници

На 20 юли се чества също денят на Илинденско-преображенското въстание.

Илия е еврейски пророк от ІХ век пр.Хр., живял в Древния Израел. За него е писано в Стария завет (Юдейската Библия), Новият завет, Талмуда и Корана, също така е герой от фолклора на различни народи, включително и българския.

Последно пророк Илия се споменава в Евангелията след последните думи на Христос, когато стоящите пред кръста мислели, че Исус го вика на помощ.

Според тълкуванията на Православната Църква, за пророк Илия се говори, в последната книга на Библията - "Откровение на Свети Йоан Богослов" като за единият от двамата пророци, които Бог ще прати преди края на света, за да изобличават антихриста. Свети пророк Илия единствен сред хората е взет жив на Небето и не е умирал физически, а хилядолетия преди него същата участ е имал древният пророк Енох, който е вторият пророк, който ще дойде. Тогава те ще приемат мъченическа смърт и три дни телата им ще лежат на улиците непогребани, целият свят ще ликува и хората ще си раздават подаръци от радост по смъртта им.

Пророк Илия е един от най-великите християнски светии.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания, ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия (защото името Илиана/Илияна е произлязло от Юлия.

 

20 юли е и професионален празник на пивоварите

Определен е за такъв с решение на Управителния съвет на Съюза на пивоварите през 1996 година. Чества се в Деня на св. Пророк Илия поради това, че кръстителят на съюза – епископ Наум Агатоникийски, избира Светия Пророк за покровител на пивоварите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във