Банкеръ Daily

Д-р Соломон Паси за критиките към "космическия" приоритет на ИТН:

Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери

"Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето, през 1990 г., имахме за цел НАТО и Европейския съюз, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС, нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели", заяви д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб и бивш външен министър.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проектокабинета на "Има такъв народ". Един от приоритетите беше България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА. "Изпитах удовлетворение, когато Слави Трифонов представи идеята България отново да погледнем към Космоса", каза пред bTV председателят на Атлантическия клуб. "Не сме участвали в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим. Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България", добави Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: "Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери." "Присмиваха ни се през 1990 г., когато казахме, че ще влизаме в НАТО. Присмиваха ни се когато казахме, че ще влизаме в ЕС. Присмиваха ни се през 90-те години, когато казахме, че ще доведем папата в България да ни оневини за участието в атентата. Присмиваха ни се през 2008 г., когато казвахме, че ще направим общо зарядно устройство за целия ЕС“, каза още Паси.

Според него първата конкретна стъпка за изпращане на наши астронавти в Космоса е България да влезе в Европейската космическа агенция: "Както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космонавти за Европейската космическа агенция, защото не сме си платили таксата."

В момента с Космоса стават интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания: "Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на Международната космическа станция. Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала."

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от Българската банка за развитие, отбеляза председателят на Атлантическия клуб.

"Турция е решила да изпрати първия си човек на луната пред 2023 г. Пекин планира собствена космическа станция. 20 африкански държави имат космически програми, в това число Египет, Алжир, Нигерия, Гана. Разбирате ли какво означава Гана да има национална космическа програма, а България да няма", попита Соломон Паси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във