Банкеръ Daily

Общество и политика

Скопие: България остана сама срещу всички

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че България е сама в Европейския съюз и всички други 26 страни-членки на блока подкрепят започване на преговори на Скопие с ЕС. 

Османи заяви пред "Слободен печат,  голямата подкрепа  от страна на европейските страни е резултат от конструктивното отношение на властите в Скопие. 

"26 държави-членки на висок глас казват, че това не трябва да се случва със Северна Македония, България остана сама на своите позиции и всичко е резултат от нашите конструктивни отношения. Въпреки натиска от опозицията, ние не влязохме в негативен дискурс с България и мисля, че пред очите на света получихме признание, че сме прави. Постигнахме етнически консенсус. Държавата никога не е била толкова единодушна. Най-голямата грешка, която можем да направим сега, е от държавна позиция, която има авторитет пред света, някой да я превърне отново в етническа", подчерта външният министър.

Във вторник българският премиер Стефан Янев заяви на среща с посланика на Словения у нас Анжей Франгеш, че европейските политици толерират Скопие и обвиняват София.  

Двамата обсъдиха процеса на разширяване на ЕС и темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и Скопие.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на  България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във