Банкеръ Daily

Общество и политика

През 1988 г. полита вторият български космонавт - Александър Александров

На днешния ден през 1988 г. в Космоса полита вторият български космонавт - Александър Александров.

Това става със „Союз ТМ-5“ - космически кораб от серията "Союз ТМ", от космодрума "Байконур". Той се скачва се с орбиталната станция "Мир“, която е първата дълговременно обитаема станция и първата от „второто поколение космически станции“, реализирана чрез редица свързани помежду си модули.

Така Александър Александров става първият българин, стъпил на борда на орбитална станция (първия полет на Георги Иванов завършва неуспешно: "Союз 33" не успява да се скачи със станцията "Салют-6". Командир на кораба е Анатолий Соловьов, а бординженер - Виктор Савиних. 

Стартът на „Союз ТМ-5“ е преместен с две седмици по-рано, заради по-добрите условия за провеждане на астрономическия експеримент „Рожен“. По време на полета извършва 59 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. Експериментите са разработени от Института за космически изследвания при БАН с ръководител акад. Димитър Мишев. 

Мисията на Александър Александров продължава от 7 до 17 юни 1988 година. Той престоява в Космоса 9 дни, 20 часа и 10 минути. 

Александър Александров е роден на 1 декември 1951 г. в град Омуртаг. Той завършва специалност летец-инженер през 1974-а. В следващите четири години служи в бойните части на Военновъздушните сили като пилот на изтребител-бомбардировач. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“ (сега доктор).

Александър Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. На 26 април 2002 г. е удостоен с висше военно звание бригаден генера. Награден е с орден "Стара планина". С указ № 246 от 11 декември 2013 г. за особено големите му заслуги за укрепване и развитие на въоръжените сили е повишен във висше военно звание в резерва генерал-майор. На 13 март 2019 г. „за големите му заслуги за развитието и укрепването на въоръжените сили, за дългогодишната му и безупречна служба и за приноса му за националната сигурност на Република България“ е награден с орден "За военна заслуга", първа степен.

В родния му град Омуртаг на площад „Александър Александров“ има монумент „Космонавт“. Статуята представлява модернизиран и футуристичен сборен образ на космонавт. Нейни автори са двама казанлъшки скулптори – Доко Доков и Димитър Койчев.

В Омуртаг ще отбележат 33-та годишнина от полета на космонавта Александър Александров, роден в града. Тържествените прояви ще започнат в 10.30 часа на площад "Независимост" с ритуал по издигане на знамената, съобщават от пресцентъра на общината.
За отбелязването на 7 юни кметът Ешрефов обяви деня за неучебен за учениците от училищата на територията на общината.
Историческият музей в Омуртаг ще бъде отворен за безплатни посещения през целия празничен ден. Там посетителите ще имат възможност да видят космическия скафандър на Александър Александров, както и да разгледат представените три експозиции - археологическа, етнографска и общоисторическа.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във