Банкеръ Daily

Извънстолични театри питат:

Да искаме ли оставката на Минеков?

Ще се стигне ли до закриване на театри? Този въпрос разтревожи Съюзът на артистите в България след остро изказване на новия министър на културата - проф. Велислав Минеков, който отчете, че неговите предшественици са се съобразявали с партията си, чието назначение са били и не са действали разумно. По думите му те постоянно покривали загубите на губещите предприятия, а те, свикнали да губят, още повече увеличавали дълговете. 

"Тези загуби са предизвиквали нови загуби, като една снежна топка. И ние сме ги плащали. Решението е чудовищно - решението е тези предприятия да се спрат!" Това са думите на проф. Минеков, хвърлили в смут театралната гилдия. Освен това министърът на културата картинно описва състоянието на губещите предприятия, давайки пример с човек, който е хазартно зависим и иска от приятелите си още и още пари, за да отиде да залага.

В сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев, обяви, че иска да успокои колегите си, че от САБ ще се борят да няма закриване на театри. Мутафчиев призна, че за него е странно как проф. Минеков, който е човек на изкуството, е употребил думата "предприятия", а не "културни институти", както е записано в Закона за закрила и развитие на културата.

"Той нарече колегите предприемачи и ги сравни с хазартно зависимите" - продължи Мутафчиев и допълни: "Да, ние сме зависими от публиката си. От изказването на проф. Минеков разбрах, че той е безпомощен като министър. Не вярвам, че той ще започне да закрива театри, но колеги от извънстоличните театри ми се обаждат, за да ме питат дали да подготвят подписка за оставката на министър Минеков. Да, те имат задължения, натрупани през последните две години заради пандемията и възможността да се играе само пред 30% и 50% публика" - обясни Мутафчиев.

А на въпрос дали ще поиска среща с министъра, председателят на САБ отговори, че проф. Минеков е човекът, който трябва да инициира срещи. Конфликтът не трябва да се възприема като сблъсък между две агитки - едните привърженици на Бойко Борисов, а другите - негови противници. Но проблемите са колкото обективни, толкова и субективни. През последните 10 години културният сектор постоянно е бил недофинансиран, въпреки че всяка година в него се наливали допълнително по 10 милиона лева, обясни Христо Мутафчиев.

Той припомни и едно от първите изказвания на проф. Минеков като министър на културата, че ще действа като рекетьор - ще извива ръцете на министъра на финансите, за да се отпуснат повече средства в културния сектор. "Защо, ако се превръщаш в рекетьор, ще говориш за закриване на губещи предприятия?" - попита реторично Мутафчиев.

Той даде пример и че предишният министър на културата на всеки шест месеца искал от всеки директор на театър планове за оздравяването му. Но на Съюза на артистите в България не му е работа да предлага спасителен план за културата, а да бъде част от работни групи, които да обсъждат мерки за оздравяването на сектора. Към момента 50% пълняемост на залите не е достатъчна за покриване разходите на театрите и те трупат нови дългове, предупреди Мутафчиев. Той добави и че когато позволената публика е била 30%, субсидията е била 3 лева, а сега, когато капацитетът на залата вече е 50%, субсидията не е повишена на пет лева, както би трябвало да се очаква, че ще стане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във