Банкеръ Daily

Общество и политика

61 души от персонала на "Пирогов" са заразени с COVID-19

"За последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в "Пирогов" е 61. Има и 60 пациенти, които са заразени в средата“. Това каза пред bTV директорът на болницата проф. Асен Балтов.

От днес в лечебното заведение ще започне преразпределение на етажите и два от тях ще бъдат отделени за новозаразените с COVID-19. Единият етаж ще е за пациентите, а другият – за заразените лекари и друг персонал на "Пирогов", които имат нужда от лечение.

По думите на Балтов това, което се е случило, е естественият път на един дифузен процес. Той напомни, че всички пациенти, които постъпват в болницата, се тестват за вируса. Понякога обаче са в период, в който тестът не дава положителен резултат, а вече са заразени, уточни професорът.

Той призова за по-строги мерки. "Иначе няма да можем да лекуваме никого", предупреди лекарят.

В момента в „Пирогов“ заради липса на персонал не работят три клиники. Възможно е болницата да помоли за помощ млади специалисти, които да работят в отделенията извън тези за лечение на COVID-19.

Според директора на лечебното заведение оставката на шефа на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев е била пресилена реакция, защото той се е справял много добре с работата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във