Банкеръ Daily

Общество и политика

Удължават извънредната епидемична обстановка

 Борисов събра част от туристическия бранш, както и представители на кабинета за мерките за летния сезон.

На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка - продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента, коментира премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Фейсбук. 

 Борисов събра част от туристическия бранш, както и представители на кабинета за мерките за летния сезон. Той поясни, че в сряда на правителственото заседание ще внесат предложение за удължаване на пандемичната обстановка.

"Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", каза премиерът и добави, че  хотелите, ресторантите, нощните заведения и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък добави, че заповедта за 3-те начина на влизане у нас на чуждите туристи ще бъде издадена утре. Първият е чрез ваксина, стига да е призната от СЗО. Вторият начин е влизане с PCR или антигенен тест. Третият начин е чрез документ за преболедуване с документ.

"Правилата за влизане в страната ни трябва да бъдат конкурентни с тези в другите страни. Те трябва да са в помощ на българския туризъм. В страната ще се влиза по три начина. Първият – с ваксинационен сертификат. Вторият начин ще бъде влизане чрез отрицателен PCR или сертифициран антигенен тест. Третият възможен начин ще бъде чрез документ за преболедуване през последните 6 месеца”, поясни Ангелов. 

Борисов призова българите да си представят да въведат тотална забрана, както Турция. Напомни колко хора са ваксинирани и в рамките на няколко седмици ще се имунизират и хората в туристическия бранш. Като добър знак определи наградата от руското външно министерство на нашия министър. Заради усложнената обстановка в Украйна, можело да очакваме и повече туристи от този район.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във