Банкеръ Daily

У нас:

Жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с "АстраЗенека"

В България ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 години, за които има медицинска преценка, че са в повишен риск от тромбоза и/или анамнеза за тромбоцитопения (необичайно ниски нива на тромбоцитите в кръвта). Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов след заседание на ваксинационния щаб, което приключи преди минути. 

"Всички лица, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили нежелани лекарствени реакции, могат да се реваксинират със същата ваксина", уточни министърът на здравеопазването в оставка.

"По отношение на ваксината на AstraZeneca при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизцаионна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата", каза професорът.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, Ангелов заяви следното:

"Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели."

По думите му тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Днес в България са пристигнали 62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" и 50 400 дози - от "АстраЗенека". От производителя "Модерна" вчера са били доставени 38 400 дози ваксина.

Доставените количества веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19, която ще бъде от производителя "Янсен" и ще съдържа 24 000 дози, се очаква до края на седмицата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във