Банкеръ Daily

Общество и политика

Новите депутати се заклеха

Депутатите се заклеха
S 250 95f31b00 4d24 404c a9b6 cc658a8660d9
S 250 0e4f731d 6d24 49d0 b8b9 066af791a99b
S 250 cb1e838e e920 4b40 ab34 a013f1171dd4
S 250 b91af160 eb1a 4845 942c 8570cc0e5d84

Новите депутати се заклеха на  първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание. То се провежда в старата сграда на парламента на пл. „Народно събрание" 2.

Съгласно Конституцията  първото заседание на Народното събрание се откри от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от „Има такъв народ”. Тя изброява по азбучен ред имената на депутатите в залата.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на първото пленарно заседание.  Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 45-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и се очаква да произнесе слово.

Премиерът Бойко Борисов не бе видян на церемонията. Депутатите на Слави Трифонов пристигнаха заедно с автобус. Те отказаха да говорят пред журналисти. Тошко Йорданов заяви, че няма да коментират нищо предварително и изявления ще правят след първото заседание.

„Най-накрая ще има долу-горе парламент, какъвто искат хората“, бе лаконичният му коментар.

"Дано съм добра орисница на 45-ото Народно събрание", каза Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Нека народът види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение. Неуморимият бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото Народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница. Вече 1300 години на този горещ кръстопът, българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан", каза още Мика Зайкова.

"Сигурна съм, че и съвременните българи биха жертвали живота си, за да я има България. Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението", допълни още тя.

Новоизбраните депутати гласуваха за дистанционно участие на колегите си в изолация или под карантина чрез интернет платформа. Те ще могат да се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарна зала.

При желание за изказване, реплика, дуплика или участие в друга процедура, народният представител трябва да заяви желанието си чрез платформата. Решението беше прието единодушно, без против и въздържали се народно представители.

Лидерът на втората по големина политическа сила "Има такъв народ" Слави Трифонов и още четирима народни представители в изолация или под карантина положиха онлайн клетва като депутати в 45-ия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във