Банкеръ Daily

Общество и политика

ЦИК показа бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия показа образеца на бюлетината за парламентарните избори на 4 април. Представени бяха и устройствата за машинно гласуване.

Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба ѝ има черна линия и задължителните две места за печата. Броят на кръгчетата за преференциите зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от големината на многомандатния избирателен район. Кръгчетата могат да бъдат максимално 36.

Подготвя се специално решение, което ще определи начина за сгъване на бюлетината. Това трябва да стане така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота. "Вероятно то ще бъде както обикновено. След като бюлетината се откъсне, горният отрязък остава на кочана. Бюлетината трябва да се сгъне така, че да може да се съхранят двата номера. А отрязъкът, който е перфориран, да се откъсне и да се постави в кутия. Вероятно ще има указания за второ сгъване, но както и да бъде сгъването, трябва да могат двата печата да се виждат и да има поставени два печата, иначе бюлетината ще бъде невалидна", показа говорителят на ЦИК Таня Цанева.

9390 са секциите с над 299 избиратели, където ще има възможност да се гласува с машини. Представител на „Сиела Норма“ - фирмата, която осигурява машините за вота, обясни как се гласува с тях.

В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината, тя ще отпечата нулев протокол за откриване на изборния ден - списък с всички партии и кандидати с преференции. "Идва гласоподавател, СИК му дава една от три специални карти, предвидени за него. Картата се поставя в слота на машината и се появява на екрана електронна бюлетина, тя повтаря до голяма степен хартиената. Избира се партия и преференция. Машината дава възможност за "Преглед на моя избор". След това излиза бутон с опция за промяна на гласуването, на който пише "Промени избора". Тук гласоподавателят може да промени избора си, ако не е сигурен, а има и бутон, на който пише "Гласуване", и ако гласоподавателят е отбелязал своето желание, натиска бутона "Гласуване", обясни представител на "Сиела Норма".

След това излиза хартиена разписка с QR код, който е одитна следа на хартиените разписки. Гласоподавателят връща картата на СИК. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване.

ЦИК е приела допълнителни условия за реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. "Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID", поясни Таня Цанева. Така в по-големите болници ще може да се създават секции, които ще обслужват избиратели, болни от коронавирус, на различни етажи.

Ако избирател иска да гласува по адресна регистрация, различна от постоянния му адрес, до 20 март може да подаде заявление по образец. До 20 март се подават и заявления за гласуване на друго място. Това засяга само определена група гласоподаватели - народни представители, членове на районни избирателни комисии, наблюдатели.

На 22 март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания. "Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции, до 20 март трябва да заявят участие в подвижна секция", припомни говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Вече са определени държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Броят на секциите ще е между 460 и 470, но точният им брой ще бъде ясен на 19 март, когато изтича срокът за определянето им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във