Банкеръ Daily

Общество и политика

Българското село Сан Стефано пази спомена за историческото събитие

Говори се, че в къщата на семейството на Симеоноглу е подписан Санстефанския мирен договор, но в нея е бил щабът на руската армия.

Договорът за приключването на Руско-турската война от 1877-1878 г. е парафиран в Сан Стефано, което днес е квартал на Истанбул, но с името Йешилкьой. До началото на ХХ век селото е християнско - населено е с арменци и с гърци, След Арменския геноцид, осъществен от турците в края на XIX и началото на XX век, арменското население изчезва, а след Гръцко-турската война (1919-1922 г.) и гърците са изселени в Гърция. През 1926 г. селището е прекръстено на Йешилкьой (Зелено село) според приетото в Турция законодателство, налагащо всеки населен пункт да е с турско име. От мястото, където е бил подписан Санстефанският мирен договор днес няма и помен.

В България обаче има едно малко село в община Карнобат, което носи името Сан Стефано. Намира се на 17 км южно от град Карнобат и на 60 км от областния център Бургас. То е основано през XIV век, като името му е било Исмаил факъ, но през 1934 г. е променено. Населението му обаче намалява през годините и днес в него живеят не повече от 100 човека. Но не пропускат да отбележат събитието и да почетат паметта на загиналите за Освобождението на България.

Историческото място Сан Стефано (на латински: San Stefano, на гръцки: Агиос Стефанос, Айос Стефанос) след 1926 г. е прекръстено на Йешилкьой (Зелено село). Днес то е на около 10 км западно от историческия център на Цариград (Константинопол). Селището граничи с международното летище, наречено на основателя на Турската република "Мустафа Кемал Ататюрк". Допреди бързото разрастване на агломерацията през 70-те години на ХХ век селището е малко вилно и рибарско предградие с пристанище, разположено на брега на Мраморно море.  

На това градче е кръстена и една централна улица в София. Името ѝ - "Сан Стефано", идва от мястото на сключването на Санстефанския мирен договор, чрез който е обособена българската държава след петвековно османско владичество.  Тя се простира между парка "Заимов" при бул. "Янко Сакъзов" и бул. "Цар Освободител" при Орлов мост.

По протежение на ул. "Сан Стефано" или в нейния район (от север на юг) са разположени: Националният център по заразни и паразитни болести, 5-то РПУ, Посолството на Франция, Посолството на Сърбия, Руският културно-информационен център, Българска национална телевизия и Посолство на Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във