Банкеръ Daily

Общество и политика

Атанасовден е!

Атанасовден е християнски и народен празник, на който се почита паметта на Свети Атанасий Велики. Българската православна църква го отбелязва на 18 януари.

Свети Атанасий Велики известен и като Атанасий I Велики, патриарх Александрийски, е египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година. Той е един от най-видните богослови и радетели за чистотата на вярата и се приема за първия разпространител в Европа на възникналото в Египет монашество. За тези си дела той е възвеличен още от ранното християнство като "Велики".

Светеца се чества на 18 януари, Зимния св. Атанас - "Атанасовден", това е датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия след като е бил гонен пет пъти от арианите от епископския си пост, и също на 2 май - деня на неговата смърт.

В народните вярвания светецът се тачи като брат-близнак на свети Антоний и като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Поверието твърди, че облечен с копринена риза той отива в планината на бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Той заедно с брат си св. Антоний са ковачи и изобретяват ковашките клещи. Антоновден и Атанасовден се честват като сезонни празници и като празници на ковачи, ножари, налбанти и железари. Зимния св. Атанас - "Атанасовден" е наречен "Среди зима", след който денят започна да пораства с по "едно просено зърно" и лятото се приближава.

Свети Атанасий взема дейно участие през 343 – 344 г. във втория Вселенски събор, наречен Сердикийски, състоял се в днешна София в старата базилика "Св. София" и, вероятно, в Ротондата "Св. Георги Победоносец" и в манастира, чиито останки са открити над сегашния Южен парк в долната част на ул. "Козяк" в кв. Лозенец на столицата. На него той страстно защитава църковното учение от тезите на арианството.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Атанас (от гръцки атанатос - безсмъртен), Атанаска, Анастас, Наско, Нася, Начо, Трайко, Таню, Танко, Танка, Тинка, Наца, Живко, Траян, Траяна и Трайка.

Да са живи и здрави всички именници!

 

Свети Атанасий е основал манастир в чирпанското село Златна ливада през 344 г.

Според легендите Свети Атанасий е основал назования на неговото име манастир в чирпанското село Златна ливада през 344 година. Това е посочено в житието на светеца и е потвърдено от съвременните научни изследвания. Така става известно, че днешният Златноливадски (или Чирпански) манастир е най-стария непрекъснато действащ манастир в Европа.

След това Свети Атанасий се прибрал обратно в Александрия, Египет.

Обителта "Свети Атанасий", известна и като „Чирпански манастир“, е женски манастир. Издига се на живописен хълм над селото, на десния бряг на Старата река, недалеч от вливането ѝ в река Марица. Манастирският комплекс включва църква (възстановена през 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., както и нови крила, построени по желание на Людмила Живкова в 1979 година. Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е било сред монашеските килии.

Икона на Атанасий Велики, рисувана в Александрия е подарена от Александрийския партиарх Петрос VII, втори в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх, в 2003 г., когато той идва в манастира на поклонение пред свети Атанасий.

Друга икона на светеца е дарена от монаси от Света гора. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във