Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на в. "БАНКЕРЪ" четете


Широк фронт срещу "патриотичния" закон за личния фалит


За втори път финансовият сектор в България е на път да създаде широк фронт срещу законодателна инициатива на "Обединени патриоти".

Най-меко казано, идеята на "патриотичната" формация да напише закон за личния фалит, е с добри намерения, но изпълнението отвсякъде е през пръсти.

Макар и с дипломатичен тон, точно това казват и институциите, които са пряко ангажирани с опазването на финансовата стабилност в страната - Българска народна банка и Министерството на финансите. Нещо повече - под техните становища до Правната комисия в парламента не стоят подписите на никому известни чиновници, а на ръководителя на "Банков надзор" Радослав Миленков и на финансовия министър Кирил Ананиев. 

 


COVID-харчовете лъсват през февруари


Теглим 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

България ще получи заем от 511 млн. евро от европейския инструмент за временна подкрепа SURE. Това стана ясно след прието споразумение между Европейския съюз (ЕС) - като заемодател, и България - като заемополучател. На 17 декември то бе подкрепено на второ четене от депутатите с 84 гласа „За” и 2 „Въздържал се”.

Максималният срок до падежа на заема е 15 години. Очаква се първият транш - в размер на 250 млн. евро - да бъде изтеглен през януари, а вторият - през март 2021 година. С тези пари ще бъде осигурена ликвидност за финансиране на разходи в две направления - за изплащането на компенсации за работодатели и за запазване заетостта на работници и служители.

 

 


„Мутри, вън!“, но те си останаха 


Безспорно едно от знаковите събития на 2020 г. бяха спонтанно избухналите протести, които изкараха на улицата хиляди хора не само в столицата, но и в други градове из страната. Чашата на прословутото българско търпение преля, а най-важният фактор за това бяха младите хора.

След четиримесечни антиправителствени демонстрации срещу корумпираното управление на Бойко Борисов и неговия най-сигурен чадър – главния прокурор Иван Гешев, най-важните въпроси, на които трябва да си отговорим, са: Какво постигнаха и не постигнаха протестите?

 

 


Разбойник за потребителите, дъвка за политиците 


Столичната топлофикация напоследък отново излезе на сцената и то с добре познатите ни теми. Проблемите започнаха още при изравнителните сметки за парно, които успяха да създадат объркване и хаос сред повечето от потребителите, въпреки усилията на мениджмънта на компанията да покаже прозрачност при формирането им.

 

 


В КПКОНПИ ще украсяват гола тояга, а не пищна елха


Точно преди една година в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) тържествено влезе новият й шеф Сотир Цацаров, бивш главен прокурор. Той бе избран с подозрително единодушие - със 133 гласа на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", 27 гласа от БСП и 5 "независими" гласа. Въздържалите се бяха трима, а 30 народни представители гласуваха "Против".

По ирония на съдбата, за първите си 52 седмици като председател на КПКОНПИ, Цацаров обра гнилите плодове не само на предшественика си Пламен Георгиев, но и на собствените си усилия като шеф на държавното обвинение.

 

 


Правилото днес е „Гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС“!


Г-н Вълнев, като човек, който е успял да развие едър бизнес в САЩ, как преценявате сегашните политически и икономически условия в България? Може ли всяка личност с качества и енергия да тръгне от дребния и да достигне до едрия бизнес?

Не виждам как това може да се случи. В България почти не съществува пазарна икономика. Тук бизнесът по-скоро загива, как някой да постигне мащабни обеми?

 

 


Отражение върху потоците от полети имат и някои геополитически събития


Г-н Дяксов, как се очертава финансовото състояние на държавното дружество РВД в края на 2020 г. - след близо 9-месечната криза в световната авиационна индустрия в резултат на пандемията от COVID-19?

- Безспорно, влиянието на пандемията върху цялостната дейност на предприятието е изключително сериозно. Вследствие на наложените мерки за ограничаване на достъпа и придвижването на хора и товари в световен мащаб въздушният трафик намаля драстично, което се отрази на всички участници в авиационния сектор, включително на ДП РВД като доставчик на аеронавигационно обслужване.

 

 


Борисов е скъп приятел за Ердоган и Путин, но за нас е само скъп


Г-н Иванов, предколедните знаци, които Ахмед Доган дава на българския народ всяка година, се превърнаха в нещо като заместител на новогодишните слова на Тодор Живков някога. Този път обаче в пиесата се появи нов скандален елемент – Реджеп Ердоган директно се вряза в българския политически живот. Паднаха ли окончателно завесите на статуквото?

Напълно правилно е да се акцентира върху това тронно слово на Доган, защото то е видимата проява на неговото задкулисно влияние. Той е един, както се казваше навремето, пенсионер с всесъюзно значение. Ахмед Доган е почетен председател на задкулисието в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във