Банкеръ Daily

Общество и политика

Министерският съвет ще може да променя срока за преброяването на населението

Министерският съвет ще може да променя датата за преброяването на населението и жилищния фонд при обявено извънредно положение или епидемична обстановка. Това реши на две четения Народното събрание.

През 2021 г. предстои преброяване на населението и жилищния фонд на всички страни от Европейския съюз. Съгласно българския закон то трябва да започне в полунощ на 22 януари и да завърши в 20 часа на 15 февруари.

Заради невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през януари и февруари съществува реална опасност от сериозни проблеми при провеждане на преброяването, особено с преброители, аргументират се от ГЕРБ. Затова и предложиха правителството да може да променя времето, в което да се провежда преброяването.

Един от вносителите – Александър Ненков, подчерта, че в противен случай 30 000 преброители ще са поставени под здравен риск. „Защото, за да е пълно и обобщено преброяването, тези преброители трябва да посещават домовете, а това са освен заразени и поставени под карантина хора“, посочи депутатът.

От БСП въпреки принципната подкрепа се възпротивиха промяната на срока да става с решение на правителството, а не на Народното събрание.

Моментната карта на българското население към 2021 г. ще бъде използвана за квотното разпределение на еврофондовете в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във