Параграф22 Daily

Общество и политика

Конституционният съд прекрати делото по анкетната комисия на ГЕРБ за нов основен закон

Конституционният съд единодушно прекрати делото по искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание, с което беше създадена временна комисия за разглеждане на проекта за нова конституция. Причината - миналият петък депутатите прекратиха дейността на комисията.

Решението беше очаквано, след като стана ясно, че в парламента няма мнозинство за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нов основен закон, а след това бе разпусната и специалната конституционна комисия.

Преди тези събития обаче Конституционният съд поиска и получи становища на водещи конституционалисти, според които обикновено Народно събрание може само да реши дали да бъде свикано Велико народно събрание, но не и да внася промени във внесен проект за нова конституция.

Един от тях – Атанас Славов, заяви по-рано днес пред БНР, че очаква от конституционните съдии не просто да прекратят делото. "Допускам все пак, че с мотивите, които ще даде Конституционният съд, ще има много ясни тези и указания към бъдещите мнозинства, които се опитват да злоупотребяват с една конституционна процедура, дори диспозитивът да е, че прекратява производството", каза той.

С определението си обаче Конституционният съд само споменава, че получените юридически становища са в подкрепа на президентските мотиви. И тъй като се уточнява, че комисията вече не функционира, делото се прекратява, а искането се връща на държавния глава Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във