Банкеръ Daily

Общество и политика

60% от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч, алармира природозащитник

60% от територията на парк "Пирин" е в риск от сеч. Планът на екоминистерството предвижда едно увеличение с 12,5 пъти на сегашната зона за строителство. Това заяви Петко Ковачев от Института за зелена политика в студиото на Нова телевизия.

Повод за коментара е спорно решение на МОСВ. Другият гост в студиото - Мирослав Калугеров, директор "Национална служба за защита на природата" към Екоминистерството, възрази на твърдението на Ковачев.

“В обществото наистина вече битуват такива тези, които обаче не са верни. Който познава нормативната уредба, много добре знае, че производствените и стопански дейности в територията на националните паркове са забранени, включително дърводобивът”, коментира Калугеров. 

"В рамките на националните паркове могат да се провеждат поддържащи и възстановителни дейности. Предполагам, че това имат предвид, като казват, че има възможности за сеч. Но това не са производствени дейности. Досега в около 5% от територията на националния парк са проведени такива сечи, които имат изключително важен положитен ефект по отношение на горските екосистеми. Тук не говорим за голи сечи, а за поддържащи дейности", допълни Калугеров.

Природозащитници организират тази вечер протест за спасяването на Пирин пред Министерството на околната среда и водите в столицата.

На 2 март 2017 г. министърът на околната среда и водите Ирина Костова е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка.

Решението за предварително изпълнение е с краен срок за обжалване 6 март 2017 г.", посочват природозащитниците. Така, според тях, възможността на гражданите да се обърнат в съда се ограничава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във