Банкеръ Daily

Общество и политика

60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването

60% от българите смятат, че в сектор „здравеопазване“ има корупция, но едва 18 на сто от станалите свидетели или жертви на подобни практики са подали сигнал за тази нередност. Данните са от изследване на „Глобал Метрикс“, оповестени от управителя на агенцията Радостина Ангелова.

„Концентрацията на корупционни практики се свързва в най-голяма степен с ръководството или с директорите на здравните заведения, което само по себе си също ни показва, че на практика целият здравен сектор функционира под едни постоянни обществени подозрения за корупционни практики, при това на всички нива“, посочи тя.

Изследването е проведено във втората половина на месец май по поръчка на Българския институт за правни инициативи. 

Адвокат Цветомир Тодоров от неправителствената организация посочи и проблемите, които са лъснали с голяма сила по време на COVID пандемията.

„На първо място това е неглижиране на третиране на хронични заболявания. Никакви мерки не са вземани години наред за подобряване здравната култура на населението, слаба профилактика, почти нулево ниво на следболнични грижи, ограничен достъп до специалисти за част от населението на страната, неясно или направо да го кажем може би сбъркани протоколи за лекуване, неизяснени отношения между частни и общински държавни болници, недостиг на персонал, неадекватна на времето материално-техническа база някъде“, изброи той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във