Банкеръ Daily

Общество и политика

60 950 младежи от ЕС с безплатни карти за жп транспорт

Европейската комисия обяви резултатите от последния кръг на DiscoverEU, който бе обявен през октомври 2021 г.: 60 950 младежи ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят Европа.

Спечелилите ще пътуват самостоятелно или в група от максимум пет души между март 2022 г. и февруари 2023 г. в продължение на максимум 30 дни. В съответствие с Европейския зелен пакт участниците ще пътуват предимно с железопътен транспорт, с някои изключения, за да се даде възможност на живеещите на островите да вземат участие.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел коментира, че инициативата с безплатните карти ще се превърне в празник за всички млади хора.

"През цялата година ще им предоставяме все повече възможности, например като увеличим броя на билетите за DiscoverEU в следващия кръг, който ще се проведе през пролетта на 2022 г.“ - уточни още комисарят.

Припомняме, че Октомврийският кръг на кандидатстване беше отворен за младите европейци, родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 година. По изключение 19 и 20-годишните също можеха да кандидатстват, след като техните кръгове бяха отложени поради пандемията от COVID-19.

Тъй като развитието на пандемията остава неизвестно, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. На 17 януари 2022 г. в профила на Европейския младежки портал в Instagram ще се проведе сесия с въпроси и отговори на живо, в която участниците ще задават въпроси, свързани с тяхното бъдещо пътуване.

Комисията стартира DiscoverEU през юни 2018 г. по предложение на Европейския парламент. Инициативата е официално интегрирана в новата програма Еразъм+“ за периода 2021—2027 г. От юни 2018 г. по програмата са финансирани 130 000 карти за пътуване. Следващият кръг за кандидатстване ще се проведе през пролетта на 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във