Банкеръ Daily

Общество и политика

6 октомври – Ден на архитектите, строителите и зидарите

Свети Тома

В деня на Свети апостол Тома отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. 

Свети апостол Тома е бил строител по професия. 

Тома е един от апостолите на Исус Христос.  Наричали го Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от легендите много приличал на Христос. Имен ден празнуват всички, които носят името Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.
В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за „Уверението Томово“. В него се разказва как Тома не повярвал на разказите за възкресението Христово, докато не видял със собствените си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата Христови. Изразът „Тома неверни“ е станал нарицателен за недоверчив човек.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: „Да отидем и ние да умрем с него“.

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във