Банкеръ Daily

За провалени почивки заради пандемията

6 милиона лева за туроператорите да компенсират клиентите си

Министърът на туризма Христо Проданов е подписал днес заповед за предоставянето на 6 млн. лв. на туроператорите. С тези средства ще бъдат компенсирани клиентите им, които са загубили почивките си заради пандемията, съобщи в Перник министър Проданов.

"6-те милиона лева, с които туроператорите ще могат да разплатят задълженията си към клиентите е поредната помощ за туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите от ковид кризата", каза министърът.

„Когато се озовахме в тази пандемия и всички затвориха и никой на никого не връщаше пари и тогава туроператорите бяха изправени пред фалит. Само че ако те бяха фалирали, пък нямаше кой да върне парите на хората. И по този начин държавата се намеси и предприе мерки. И това са тези 6 милиона, с които подпомагаме туроператорите, за да може, което имат като задължение към гражданите, към своите клиенти да го върнат”, обясни той.

Министърът заяви, че е умерен оптимист по отношение на туристическия сезон.

„Безспорно руските и украинските туристи ще ни липсват, но се надявам най-вече българските граждани да изберат отново българското Черноморие, както и да компенсираме с нашите съседни пазари - Румъния, Сърбия, Полша, Унгария, Чехия, Северна Македония”, коментира Проданов.

За да може да се развива успешно туризмът е необходимо браншът да бъде обединен и да се улесни достъпът до България чрез облекчаване на визовия режим, каза още Проданов. В Перник той гостува на 12-класници от СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон”, които изучават специалността туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във