Банкеръ Daily

Общество и политика

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в ЕС

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз. Скопие трябва да признае, че националната идентичност и езикът на западната ни съседка имат български корени. Това заяви в интервю за Ройтерс българският вицепремиер и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя посочи, че България, която фокусира първото си ротационно председателство на ЕС през 2018 г. върху бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, може да наложи вето на официално започване на преговорите със Северна Македония следващия месец, ако двете страни не успеят да решат спорните въпроси.

Това е ново предизвикателство пред Скопие, което се съгласи да сложи "Северна" пред името на страната, за да реши десетилетен спор с Гърция и да разчисти пътя си към ЕС и НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение заради нежеланието на Северна Македония да прилага договора за приятелство, който двете страни подписаха през 2017 г. Като изход от тази ситуация, София предложи да подкрепи официално начало на преговорите, ако Скопие признае, че идентичността и езикът му имат български корени и сложи край на твърденията за съществуване на "македонско" малцинство в България.

"Нашите безпокойства идват от неспиращите твърдения за македонско малцинство в България. Признаването на българските корени би сложило край на това", заяви Захариева. Ако Северна Македония се съгласи, София е готова да признае македонския като един от официалните езици на съседката си, както и да признае македонска идентичност, посочва агенцията.

"Ние не оспорваме тяхното право на самоопределение, нито правото им да наричат езика си както искат. Ние сме готови да потвърдим съществуващите реалности, но те трябва да признаят историческата истина", подчерта Захариева.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи. Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех, уточнява Ройтерс.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази надежда двете страни да намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във