Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Над 120 млн. лв.  в кесията на кмета

В нарушение на закона, "недоборите" от такса смет се харчат за други дейности. На опитите да се разбере къде отиват надвзетите пари от софиянци, досега не е отговорено ясно. Подозренията са, че по примера на „патрона” си – премиерът Борисов, кметицата Йорданка Фандъкова харчи постъпленията за спешни нужди и по политическа съобразност.

ГЕРБ си отваря вратичка за поемане на нов дълг до 6.8 млрд. лева

В следващите три години Правителството предвижда възможност за поемане на нов държавен дълг в рамките на 4.5-6.8 млрд. лв. годишно. Това е записано в Стратегията за управлението на държавния дълг в периода 2021-2023 година. За 2021-а кабинетът Борисов предвижда таванът за поемане на нов дълг да бъде 4.5 милиарда. Министърът на финансите Кирил Ананиев, който е разработил стратегията, подчертава, че планираните обеми превишават погашенията по дълга поради необходимостта за финансиране на прогнозните дефицити по държавния бюджет през следващите години. 

В това време се планира държавният дълг да нарасне от сегашните  28 млрд. лева до 38.9 млрд. лева. Номиналният размер на държавния дълг към края на 2020 г. отбелязва значителен ръст до 28 млрд. лева. Спрямо 2019-а дългът се увеличава с 6 млрд. лева. Общата дългова тежест достига 23.5 % от БВП при 18.4% в края на миналата година.

АнтиГЕРБ опълчение ще брани честността на изборите

"Отровното трио" – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и пиар експертът Арман Бабикян, проведе през седмицата първа среща с извънпарламентарни формации, посветена на това как да се осигури честност на предстоящите парламентарни избори. Че никой вече не вярва на управляващите, е повече от ясно. По-важното в случая е не кой се отзова на поканата, а кой не дойде.

Летище София вдига драстично таксите 

Ръководството на все още държавното „Летище София“ ЕАД изпрати писма до авиокомпаниите, с които ги уведоми, че открива „процеса по консултиране на размера и системата от летищни такси“, които трябва да влязат в сила от 1 януари и да важат до 31 декември 2021 година. Това се прави практически с два месеца закъснение спрямо традиционната дата за обявяването им – 31 август. 

"Социалните" узакониха безхаберието си в Закона за личната помощ

Деница Сачева и подчинените й са сътворили поредната правна глупост, стана ясно след обявените изменения и допълнения в Закона за личната помощ миналата седмица. Търпението на близките на хора с увреждания свърши. Припомняме, че съвсем наскоро и промените в Закона за хората с увреждания също предизвикаха гневна реакция сред  различни групи от тях. "БАНКЕРЪ" вече писа (бр. 39 от 9 октомври 2020 г.), че промените в него облекчават само служителите на министерството, но не и хората, за които се отнася. Тогава припомнихме и за липсващата Държавна агенция за хората с увреждания, която трябваше да започне работа от януари 2021 година.  

В Бюджет 2021 е сменена идеологията на бюджета

Повечето хора, включително и аз възразяваме не толкова срещу самата макроикономическа политика, защото тя може да бъде преглътната, нищо че е на ръба на бръснача, както се казва. Възразяваме по-скоро срещу безсмисленото харчене и изсипване на пари. В края на краищата всеки ходи на работа, има си проблеми, плаща си данъците и то не с усмивка и не е приятно да гледаш как една огромна част от средствата се насочват неадресирано, неефективно или без никакъв ефект, каза Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет, в интервю за "Банкеръ".

Доган отдавна търси начин да отстрани Борисов

Силата на ДПС идва от поговорката за баницата – не е луд този, който я яде, а който я дава. Защото големите партии, които управляват, са български, големите богаташи, които се перчат - също. Доган категорично не е фен на Борисов и отдавна търси начин да го отстрани. Просто си прави сметките кога и как ДПС ще е в по-добро положение, обяви проф. Димитър Луджев бивш депутат, вицепремиер и министър на отбраната в "Студио Банкеръ".

Някой точи зъби за Камен бряг

Докато синдиците на фалираната Корпоративна търговска банка – Кристи Маринова и Ангел Донов „проспиват“ изтичането на апетитни нейни имоти, от които може да бъде попълнена масата на несъстоятелността,  „водовъртежът“ на продажбите на обявените в несъстоятелност заради  затварянето на банката фирми, също поглъща активи за милиони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във