Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на в. "БАНКЕРЪ" четете:

Задава се сезонът на безконтролното харчене

Още едно от най-рекламираните "достижения" на правителствата на ГЕРБ е на път да се изпари.  Става дума за често повтаряната "опорка" за финансовата дисциплина на държавата и стриктното спазване на фискалните правила на Европейския съюз. Вече е добре известно, че кабинетът подготвя законова възможност за увеличаване на бюджетния дефицит над 3% от брутния вътрешен продукт - изискване, заложено в Маастрихтските критерии. Съмненията обаче  са, че всъщност властта се насочва към все по-разюздено изразходване на средства от хазната на фона на протестния натиск и наближаващите избори. Основателният, макар и риторичен въпрос е: Ще се харчат ли средствата на данъкоплатците ефективно и прозрачно или пък ще се разхвърлят хаотично от прозореца на премиерската джипка?

Банките - голи кукички за есенен фишинг

Имейл от „банка” до клиент: „Изтеглена е сума от сметката ви. Подозираме хакерство. Дайте ни личните си данни, за да проверим и да спрем  кражбата”.

Така звучат новите съобщения на хакерите, използващи прикритието на банки у нас тази есен.

„Забелязахме, че има бум. Зачестяват сигналите за фишинг атаки.”  Това сподели експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Големите банки в България са обект на фишинг „на гола кукичка” тази есен, казват експертите. Крадците на данни използват популярността им, за да атакуват масирано клиентите им.

Нинова прегази противниците си. И?

Вътрешнопартийната драма в БСП на пръв поглед приключи. На практика това стана още преди конгреса на партията, когато се видя, че прогнозите за слабо участие в прекия вот за председател са били погрешни. При неочаквано висока активност (над 70 на сто от регистрираните социалисти) традицията бе спазена - действащият председател победи повече от убедително. Политическата Фортуна обърна гръб на вътрешнопартийната опозиция и на висшия форум предстоеше да се решава съдбата не на Корнелия Нинова, а на нейните опоненти. Резултатът бе логичен – почти всички публично изявени опозиционери бяха изхвърлени от състава на новия Национален съвет (с изключение на Янаки Стоилов, Кирил Добрев и Георги Гергов, предвидливо възползвал се от процедурата на пряко делегиране на областните председатели). Този път не се размина и на председателя на ПЕС Сергей Станишев, с което БСП може да разчита на място в политическата глава на книгата на рекордите.

Фалитът на TUI ще удари големите хотелски вериги

Туристическият сектор е в шок - най-големият туроператор в света TUI е пред фалит, след като отчете 83% спад на продажбите. Ръководството на компанията реагира незабавно - свали цените с 19%, поиска държавна помощ от германското правителство и се обърна  към най-големите акционери с искане за допълнителна капитализация на компанията.  Това обаче може да се окаже недостатъчно. 

И референдумите влязоха в "предизборна употреба"

„С това е приет новият Изборен кодекс. Честито на печелившите и на всички!”, подхвърли заместник-председателят на парламента Валери Симеонов в края на инфарктното заседание, на което бяха приети новите правила за гласуване.

От тези промени най-малко печеливши са избирателите. Защото изборите ще са още по-скъпи, но за сметка на това гласоподавателите ще си останат все толкова несигурни дали вотът им е бил правилно преброен и отчетен. Затова и президентското вето, наложено върху част от приетите промени на 28 септември, не изненада никого.

Лидия Шулева: Трите кабинета на Борисов са застой, обречен на провал

В икономически план 10-годишното управление на ГЕРБ е крепене на статуквото. През цялото това време мантрата беше да се пази стабилността, иначе казано - да задържим без резки движения постигнатото в предишните години на възход, заяви пред "Банкеръ", Лидия Шулева - вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001-2005 г.), последователно министър на труда и социалните грижи и министър на икономиката.

Проектът на енергийна стратегия гъмжи от вътрешни противоречия

На пръв поглед проектът за „Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 година с хоризонт до 2050 година“ (за по-кратко нека я наричаме само „Стратегия“) изглежда добре структуриран документ, обхващащ всички ключови фактори и тенденции в развитието на българската енергетика. Внимателното запознаване с изложението обаче повдига ред въпроси, които поставят под съмнение не само съдържанието му, но и неговата легална форма, каза пред изданието д-р Йордан Янков, ръководител на Програма „Енергийна политика“ в Института за публична политика

Лобизъм сви три пъти прогнозните приходи от тол-системата   

Лобистките "хватки", прилагани  активно и системно от фирмите за тежкотоварен автомобилен транспорт  у нас, са  основната причина приходите  от въведената на 1 март тол система да паднат  три пъти под прогнозните..

Постъпленията от тол такси в периода от 1 март, когато влезе в търговска експлоатация тол системата в България, до 31 август (последният отчетен месец), са малко над 63 млн. лева. Това съобщи  Националното тол управление (НТУ) към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в отговор на въпросите, изпратени от „БАНКЕРЪ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във