Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на в. "БАНКЕРЪ" четете:

15 млрд. лева външен дълг на сметката на ГЕРБ

След няколко дни мълчание на 16 септември финансовият министър Кирил Ананиев се похвали с думите "Изключителен успех" за емитирането на нов външен дълг чрез продажба на еврооблигации на международните пазари. И от гледна точка на самата процедура вероятно Ананиев е прав. Оценката на някои финансови експерти е, че действително правителството е постигнало добри условия по продажбата на облигациите. По пласираните 10-годишни ценни книжа постигната доходност е 0.389%, а по облигациите с матуритет от 30 г. - 1.476%. Общият размер на двата транша е 5 млрд. лева или 2.5 млрд. евро.

За сравнение при последните две продажби на облигации на международните пазари - през 2015 и 2016 г., бе постигната доходност в размер на 0.72% и 0.94% съответно. По този начин в рамките на две правителства с мандат на ГЕРБ външният дълг се увеличи с около 15 млрд. лева.

 

Ще съумее ли Нинова от опозиционен лидер да стане държавник?

Победата на Корнелия Нинова на първия пряк избор на председател в историята на почти 130-годишната Българска социалистическа партия не беше изненада. На практика състезанието беше с един кон. Вътрешнопартийните й опоненти не можаха да извадят срещу нея достатъчно силна личност. Дори Кирил Добрев, който през последните 4 години отговаряше за структурите на формацията, което всъщност е една много силна позиция, не успя да събере подобаващ резултат.

Прокуратурата "ослепя" за врътките на синдиците на КТБ  

Докато „пълзящата“ амнезия на основните свидетели на прокуратурата по делото за Корпоративна търговска банка се задълбочава все повече и повече, активите на фалираната през 2014 г. финансова институция се топят с всеки изминал ден.

През тази седмица за пореден път двама от бившите директори на КТБ – Георги Христов и Георги Зяпков са подали сигнал до главния прокурор Иван Гешев за безпрецедентна злоупотреба с имуществото на един от крупните кредитополучатели на банката - пловдивското дружество„Търговски парк Тракия“ ЕАД , собственост на „Пасифик инвест“ АД (и двете обявени в несъстоятелност след фалита на банката).

Имаме право само да ... плащаме

Гражданите на практика не могат да оспорят по никакъв начин решенията на властта, с които тя харчи парите им. Те нямат правен интерес за съдилища, до Конституционния съд нямат достъп, пред колективни органи прокуратурата е безсилна, контролиращите пък зависят от управляващите...

Повод за подобен извод даде решението на тричленен състав на Върховния административен съд да се прекрати делото, с което двама граждани поискаха да се провери законно ли е решението на Министерския съвет да разреши на Българската банка за развитие (ББР) да купи част от акциите на частната Първа инвестиционна банка.

Делото приключи без изобщо да е започнало - съдът счете, че хората нямат правен интерес да атакуват решението на МС.

Даниел Смилов: Вместо да тупка топката, Борисов да отговори на въпросите за корупцията

Ключови руски проекти продължават да бъдат прокарвани. В газовия казус основният икономически и политически интерес е руски. За т. нар. „Балкански поток“ ние на практика дадохме парите, които щяхме да спечелим от транзита на газ, за да построим ненужен, паралелен на съществуващия тръбопровод. И загубихме милиард и нещо. От този проект в крайна сметка можем да излезем на червено, заяви в интервю за „Студио Банкеръ“ политологът Даниел Смилов.

Съни Сънински: Живеем в оксиморона „Високо под земята“

Творците винаги защитават моралните ценности. Защо обществото ни в момента е разделено? Аз се фокусирам върху нравствената идея, която включва свободата във всичките й аспекти - отношението към човека, върховенството на закона, християнските норми. Какво се случи на практика? Хората, които бяха призвани да пазят този купол от ценности, всъщност, го погазват. Оттук започва разделението. Хората, които подкрепят протестите, желаят да се възроди нравствената идея, заяви пред "Банкеръ" режисьорът Съни Сънински.

Пандемия и безхаберие съсипват Летище София

Една беда никога не идва сама, казва народната поговорка. А когато се случи безхаберно ръководство да управлява по време на световна пандемия – то това е равносилно на бедствие от рода на чумата. Точно такава икономическа чума мори вече месеци наред отличника на българския транспорт „Летище София“ ЕАД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във