Банкеръ Daily

Румен Радев:

На 2 септември България преживя ден на насилие, обществото очаква отговори

Нестихващите протести на българите у нас и в чужбина поставят във фокуса на общественото внимание действията на службите за сигурност. На 2 септември България преживя ден на насилие. Изключително съм загрижен за десетките ранени полицаи и граждани, заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителите на МВР и Държавна агенция "Национална сигурност".

Президентът подчерта, че обществото очаква отговори на въпросите: Защо бяха допуснати провокатори? Има ли информация кои са тези хора, кой ги е изпратил?  Защо органите на реда използваха брутална сила над граждани, които нямат нищо общо с провокаторите? "Има кадри на полицаи, използващи нерегламентирани средства за въздействие над гражданите. Будят въпроси и някои обстоятелства около униформата на служителите на МВР - знаци, които отправят провокативни послания. Оставам отворен за диалог", заяви Радев.

"На конкретно зададените въпроси няма как да отговоря в присъствието на медии. Голяма част от информацията е класифицирана. Аз нямам разрешението от наблюдаващия прокурор. Но мога да ви дам хронология. На въпроса защо е приложена брутална сила над протестиращи, аз бих задал въпроса "Защо протестиращи проявиха брутална сила срещу полицията?" Заявявал съм го многократно, че българската полиция не пази конкретни лица, ние пазим институции. Смятам, че за всички дни на протести полицейските служители доказаха, че не заемат страна. Стараеха се да не превишават правата си", отговори главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той подчерта, че водното оръдие, докарано на протеста в сряда, не е било използвано. "Това е практика в много страни, но у нас, откакто ни е подарено от белгийската полиция, е ползвано веднъж", поясни Иванов. И добави, че униформените, охранявали демонстрацията на 2 септември, са били подложени на ожесточена атака.

Полицаите били бити с българските знамена, удряни и хващани за слабините. "Тези момчета и момичета също трябваше да се приберат вкъщи и да прегърнат семействата си. Защо си мислите, че тези полицаи се интересуват от политика? Ние си вършим работата, така сме възпитани. Не съм съгласен, че е извършено полицейско насилие. Още в началото казах, че няма да толерирам полицейски своеволия. Ще се извършват проверки", изтъкна главният секретар на МВР. 

Той е категоричен, че кадрите са безпристрастни. Те показват какво се е случило с тези полицаи. "Бомбите падаха върху тях. Получих и много критики за бездействието на полицията", допълни шефът на МВР.

Иванов няма информация да е било упражнено  насилие над журналисти, отразяващи протеста. "Но ако някой, който притежава журналистическа карта, метне бомба по полицай и след това покаже картата си, ще бъде задържан", подчерта Иванов.

Той увери, че ако все пак бъде установен случай на полицейско насилие и има събрани доказателства, служителите ще бъдат наказани, както се е случило с тези, които са превишили правомощията си в първите дни от протестите.

Президентът уточни, че не е отправял обвинения към редовите полицаи, а въпросите му са били за работата на отговорните служби. А това е важно и за облика на страната ни в чужбина.

"ДАНС работи в тясно взаимодействие с МВР. Ако сме имали информация, тези неща нямаше да се случат. За това, което сме получили като информация, са предприети конкретни действия. Това, в което мога да уверя българските граждани, е, че ДАНС си върши работата по закон. Имаме достатъчно доказателства, които са докладвани на прокуратурата", заяви шефът на агенцията Димитър Георгиев.

Радев призова службите да направят всичко възможно, за да запазят протеста мирен, както и да опазят живота и здравето и на протестиращите, и на полицаите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във