Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Куп съмнения за концесията на Летище София 

Много и все сериозни въпроси надничат зад неотдавна подписания договор за концесия на софийското летище с френско-австрийския консорциум SOF Connect. Притеснителното е да не станем отново свидетели на повторение на синдрома "Балкан".

Банковите такси и комисиони ще вървят нагоре

Банките в България влязоха в режим на по-слаба кредитната активност, ниски лихвени проценти и по-високи разходи за обезценка. Естествено, това води до стопяване на печалбата. Затова и таксите и комисионите, които кредитните институции начисляват на потребителите, ще вървят нагоре.

Патриотични джуджета с наполеонов комплекс

Не е много сигурно кой точно се е вкопчил повече във властта – Бойко Борисов или неговите малки коалиционни партньори ВМРО и НФСБ. В последно време те се опитват да превърнат премиера в техен заложник и да го държат в Министерския съвет до последния ден на мандата.

Фармацевтичната абстиненция на Европа 

Епидемията от коронавирус показа, колко зависим е континентът от производствата в Китай, Индия и други азиатски държави. Затова евроинституциите обявиха план за възраждането на фармацевтичното производство в общността, независимо че вносът е много по-евтин.

ВКС буксува за наследяването на акции

Пропуски в законовата уредба и рестриктивната съдебна практика лишават акционери от възможността да упражняват в пълнота правата си в търговски дружества. Казусът засяга наличните поименни акции, когато бъдат наследени от няколко лица след смъртта на техния притежател.

В годината на голямата криза

Концентрацията в банковия сектор продължава и през 2020-а, като последно засега е приключилото вливане на Експресбанк АД в Банка ДСК ЕАД през второто тримесечие. Така делът на петте най-големи банки - на база общо активи в банковата система, се увеличи до 66.3% към 30 юни 2020 г.

Целите ни са ясни - чисто политически, но не партийни! 

Като гледам накъде вървят нещата в правителството, не съм сигурен, че протестите ще останат мирни още дълго. Ще сме навън, докато не постигнем целта. След това ще си говорим за всичко останало, каза за БАНКЕРЪ адвокат Николай Хаджигенов.

"Люпилня" на безработни с европейски обезщетения

Опитите за заобикаляне на системата чрез фалшиви документи за кратки осигурителни периоди в Гърция продължават. За последно нереалната трудова заетост в южната ни съседка се сблъска челно със зоркото око на Териториалното поделение на НОИ в Благоевград.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във