Банкеръ Daily

Общество и политика

В новия брой на вестник "БАНКЕРЪ" четете:

Не всичко е пари, "братиньо"! 

Едно си Бойко знае - едно си бае! Хората му искат оставката - той се фука с нови магистрали и газопроводи. И дава ли дава... и на едро, и на дребно. За социални мерки 731.5 млн. лева, за икономически мерки - 431.4 млн. лева. За пенсионерите - по 50 кинта на месец, за докторите от първа линия - 1000 лв. на "престилка", за ченгетата от първа линия - нови униформи и обувки, но... след година и половина.

Не всичко е пари, "братиньо"! А и тези пари, които раздаваш, не са твои.

Ако извадим от сметките все още неусвоените 4-5 европейски милиарда от втория програмен период и задраскаме 29-те европейски милиарда, дето ни се полагат за следващия програмен период, как точно правителството ще върже бюджета, а ние двата края?

Подгряват публиката за по-високи лихви...

Последните данни на БНБ показват към края на месец юни, че корпоративните кредити в евро до 1 млн. са усвоени от фирмите при рекордно ниска лихва от около 3.26%. За сравнение - месец по-рано цената им е била 3.73%, а преди година - 3.80 на сто. Още по-интересна е ситуацията при кредитите за бизнеса над 1 млн. евро, където лихвите се се свили от 3.30% на 2.15 процента през последната година.

Протестите преляха в гражданско неподчинение

Антиправителствените протести с две основни искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, които продължават повече от три седмици, прераснаха в гражданско неподчинение. Още по обяд на 29 юли в столицата бяха затворени десет възлови кръстовища. Това предизвика задръствания и недоволство на част от гражданите, но други поздравяваха протестиращите и приемаха спокойно неудобствата. Младите хора се извиняваха и обясняваха, че държавата е за ремонт и след като корумпираните властници са я окупирали, очевидно демонстрантите трябва да окупират кръстовищата, за да бъдат чути.

Заложни къщи въртят търговия с боклук

Политико-икономико-медицинският хаос в страната явно е добра предпоставка за оживление сред черния и сенчест бизнес. Неслучайно се е появил и рецидив - незаконна търговия с отпадъци, осъществявана през заложни къщи.

Големите "екстри" при използването на тази "техника"са две - заложните къщи не влизат в обхвата на държавни регулации, а трафикантите спестяват осигуряването на задължителните банкови гаранции за дейността си. За това "изобретение"  били сигнализирани две министерства - на финансите и на околната среда и водите. За пръв път подобна информация бе огласена от Българската асоциация за рециклиране (БАР) преди няколко години, но гласът й се загуби... в пустинята. 

И къде отива демокрацията, ако адвокатите сме агенти на ДАНС? 

Все още звучи авторитетно да кажеш, че си адвокат, макар и с много условности. Напоследък обаче си мисля, че професията ни съвсем целенасочено бива охулена от всеки, на когото му хрумне да се прави на герой или да замаже очите на избирателите и "пациентите" си. Защото е сигурен в едно - каквито и да ги изговори по наш адрес, последици за него няма да има.

Не е проблем да си беден в ERM II, проблем е да си беден в еврозоната

Г-н Ангелов, след приемането ни в чакалнята на еврозоната се появиха противоречиви тълкувания на ситуацията: България хем влиза там, запазвайки едностранно режима на валутния борд, хем можела да ползва допустимите флуктуации на курса от 15%, както при Хърватия, например. Има ли реално противоречие тук?

Противоречие няма, защото 15% колебания плюс или минус в националния валутен курс е стандартно условие, което по принцип се разрешава за страни, пребиваващи в евро чакалнята. Конкретно за България, флуктуацията може да бъде само 0%, тъй като запазваме валутния борд до влизането ни в еврозоната. Мърдане в курса при нас не може да има, ние следваме примера на прибалтийските страни, които изкараха в състояние на валутен борд всичките си години в чакалнята.

Решаващо е кого ще разсърди Борисов – Тръмп или Путин

Г-н Вацев, наскоро една ваша фраза направи впечатление: "Когато коментират събитията, българските международни журналисти се изхитряват да не виждат политиката". Какво имате предвид?

Имах конкретен повод. Българската журналистика, с цялата си корпоративност, отказа да види политически онова, което се случва в САЩ. В три велики сили – САЩ, Русия и Китай - се решава въпросът за властта. Има съдбовни неща, а нашата международна журналистика се занимава с кухненски разправии и дребни скандалчета.

 Николинка и седемте плажлета! 

В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3", началниците на държавата бяха принудени да приклекнат пред претенциите на коалиционният партньор Валери Симеонов. След тригодишна битка за друг министър на туризма, дойде моментът, в който патриотите получиха каквото искаха и поставиха начело на този, разтърсен от пандемията бранш, своята избраничка Мариана Тодорова. Сега обаче тя ще трябва да докаже, че може да танцува върху  жаравата, наследена от Николина Ангелкова  и обобщена в термина  "плажни концесии".

Facebook logo
Бъдете с нас и във